Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По-скъп от самото строителство: От 5 октомври започва ремонтът на "Тракия"

След като месеци наред експерти предупреждават, че участъкът от магистрала "Тракия" между Чирпан и Стара Загора е опасен, от 5 октомври започва ремонтът на първите 12 км в платното за Бургас. Специалисти по пътна безопасност казват, че асфалтът е нагънат, почвата е прекалено влажна и няма достатъчно добро отводняване, така че има голяма вероятност някой ден тази част от магистралата да потъне.

Общо 52 км ще бъдат обновени поетапно. Първите 12 км са от пътен възел „Белозем“ до пътен възел „Оризово“. Предвижда се ремонтът на 12-те км да приключи в края на октомври - началото на ноември, обяви инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

От обясненията му стана ясно, че ако времето позволи след това строителните работи в посока Бургас ще продължат в 40-километровия участък, в който ремонтът ще е по-сложен и ще отнеме по-дълго време. Когато завърши ремонтът на платното за Бургас, през следващата година ще се ремонтира и платното за столицата.

Строителните дейности ще бъдат изпълнени от дружеството „Автомагистрали“, с което Агенция „Пътна инфраструктура“ има сключен договор по ЗОП за поддържане на автомагистрала „Тракия“. Прогнозната стойност на ремонта на платното за Бургас е от 89 млн. лева.

Именно цената на ремонта породи полемика, защото самото строителство на отсечката е струвало 104 млн. лв. с ДДС, само че става дума и за двете платна. 

Според инж. Досев ремонта на платното за Бургас е на база пазарните цени на материалите и труда. По думите му не е коректно да се сравнява стойността на ремонта със стойността на изграждането на този участък, каквито интерпретации и внушения се правят, тъй като той е построен преди повече от десетилетия. 

"40-километровата отсечка между Оризово и Стара Загора е завършена през 2007 г., а останалите 12 км са въведени в експлоатация поетапно през 1995 г. и 2000 г., което е преди 20-25 години. Този участък е строен, когато цените са били различни, а и цените на труда са увеличени над два пъти", обяснява представителят на пътната агенция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във