Банкеръ Daily

Деница Сачева:

По-сериозно затягане на мерките ще засегне 50 000 работещи

Ако се наложи по-сериозно затягане на мерките, това би обхванало поне 50 000 души, които са на трудов договор. Това заяви социалният министър Деница Сачева. "Трябва да намерим баланса между това да не затворим изцяло икономиката, но и да се спазват много по-сериозно всички правила, включително и това всички да носим маски вече и на обществени места", добави тя.

Министърът посочи, че и в момента има затворени сектори, но се увеличава броят на заразените и е очевидно, че заболяването се разпространява дифузно. А Клъстерното затваряне на определени сектори може би не е добра стратегия, а трябва да се потърсят и други възможности.

Сачева обяви, че заедно със социалните партньори вероятно до края на седмицата ще се обсъждат възможности за подкрепа на тези бизнеси, които евентуално ще бъдат затворени, така както в момента са затворени заведенията. 

Социалният министър отбеляза, че ако се наложи затваряне на други бизнеси, на още сектори, на спортни или на други мероприятия, свързани с обществени прояви, ще трябва да се намерят нови мерки за компенсация, тъй като схемата "60/40" трудно би работила. 

"Единият вариант, по който работим, е за даване на двойно обезщетение за безработица в размер на 24 лева. Разработваме и друг вариант, който да е 80% от осигурителния доход без участието на работодател", обясни Сачева и допълни, че ще се прецени какви са необходимите разчети за двата варианта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във