Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По ПВУ до 21.09 могат да кандидатстват и медицински производители

Производителите на медицински и стоматологични изделия могат да кандидатстват по първата отворена процедура от Националния план за възстановяване и устойчивост до 21 септември.

Процедурата е на стойност 260 милиона лева и е отворена за научна дейност и фирми с фокус производство на медицински изделия, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Министър Александър Пулев съобщи още, че паралелно с Плана за възстановяване и устойчивост се работи, за да се отговори на всички критерии по линия на структурните фондове, откъдето Министерството на иновациите и растежа очаква 7 милиарда лева.

Междувременно стана ясно, че Министерството на Александър Пулев застава твърдо зад Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който ще събере за първи път в България световния елит в изкуствения интелект и технологиите на бъдещето. 

Срещата ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в зала „Джон Атанасов“ в София тех парк. Конференцията е под мотото „Emerging Trends in AI and Computing Research“ („Нововъзникващи тенденции в изкуствения интелект и компютърните изследвания“), а целта на събитието е да представи технологии на бъдещето, като например проекта на Google за създаване на автономни автомобили. От AWS, MIT, ЕTH Zurich, EPFL, Max-Planck и Yale също ще представят у нас последните си достижения.

"Подкрепяме с всички средства мисията ви да утвърдите региона като дестинация за научни изследвания и дълбоки технологии на световно ниво", обяви министър Пулев на среща с архитекта на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния директор на института Борислав Петров, на която присъства и зам.-министърът Стефан Савов.

„INSAIT е от стратегическо значение за България, тъй като този тип институти са в основата на високотехнологичните екосистеми на държави като Швейцария, Израел, СAЩ и други. Министерството на иновациите и растежа ще вложи всички сили в това страната ни да се развива като дестинация за иновации и изследвания на световно ниво в сферата на изкуствения интелект и информатиката, за което много разчитаме и на вашия опит“, заяви още министър Пулев.
По време на срещата проф. Вечев и изпълнителният директор Борислав Петров добавиха, че основните предизвикателства пред INSAIT в момента са привличането на топ таланти, изграждането на кампус на института и създаването на предприемаческа система около него. За това им е нужна стратегическа подкрепа от страна на държавата, за която министър Пулев пое гаранции добави, че ще помогне на института за дългосрочно сътрудничество с инвеститори, проявили интерес към технологиите на бъдещето у нас.

Проф. Вечев отбеляза, че през август INSAIT привлече проф. Люк Ван Гуул, световноизвестен изследовател и един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение към екипа на българския институт и че присъединяването му е станало възможно с финансовата подкрепа на водеща българска IT компания.

INSAIT е структуриран като специално звено към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL – два от най-добрите технологични университети в света. Компании като Google, DeepMind, Amazon Web Services, българското правителство и бизнес инвестираха в новия световен център за изкуствен интелект и информатика, какъвто е INSAIT. Малко след създаването си институтът обяви своята уникална за Източна Европа докторантска програма с 36 000 евро годишна стипендия в България с професори от Carnegie-Mellon, EPFL, ETH Zurich, MIT, Yale. Първите изследователи по докторантската програма започват работа в началото на октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във