Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По проект за 3 млн. лева ще бъдат наети екскурзоводи и планински водачи

Министърът на туризма Марияна Николова

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е подписала анекса за получаване на 3 млн. лв., договорени по пилотен проект на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. С парите ще бъдат подпомогнати засегнатите от коронакризата екскурзоводи и планински водачи.

Проектът на Министерството на туризма цели повишаване на капацитета на малките, средните и микро предприятия в сектора. Предвижда се по него да бъдат наети голям брой експерти, в това число екскурзоводи и планински водачи, които ще бъдат ангажирани в онлайн презентации и турове. Чрез професионализма, знанията и опита си те ще представят местни забележителности и туристически продукти, обекти за настаняване, хранене и развлечение. За свършената работа специалистите ще получат възнаграждение, а дейността им ще бъде възлагана по реда на Закона за обществените поръчки.

Екскурзоводите и планинските водачи ще могат в по-бързи срокове да се възползват от възможността да получат финансиране, каквото до момента не са имали, уточняват от ведомството. Те ще могат и да допринесат със своите знания, умения и опит за насърчаване на вътрешния туризъм в страната. А подкрепата е в отговор на множеството отворени писма, които Министерството е получавало и продължава да получава от експерти, упражняващи тези професии, в които те доброволно заявят желанието си да работят, за да подпомагат популяризирането на обекти и дестинации в страната като за целта получат съответно възнаграждение за свършена работа. Подходът е възприет за приемлив и от страна на туристически сдружения, представляващи тези професии в сферата на туризма.

Предстои допълнително да бъде публикувана информация с детайлите за начина, сроковете и документите за кандидатстване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във