Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По-ниски инфраструктурни такси за жп мрежата до края на годината

До края на декември тази година се удължава периодът, в който могат да се прилагат по-ниски такси за ползване на железопътната инфраструктура. Решението е взето на заседание на правителството.

По този начин се прилага Делегиран регламент (ЕС) 2022/1036 на Европейската комисия от 29 юни 2022 г. за изменение на Регламент (ЕС) 2020/1429 на Европейския парламент. С него се удължава действието на временните мерки за устойчив железопътен пазар с оглед пандемията от COVID-19.

С приетия Закон за държавния бюджет на Република България за тази година по бюджета на Министерство на транспорта и съобщенията са разчетени средства за компенсация на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ с цел намаляване на инфраструктурни такси за достъп до железопътната мрежа, както и за несъбиране на таксата за заявен и неизползван капацитет.

 

Започна строителството на два жп надлеза в жп участъка Безмер - Завой  

Започна строителството на два нови надлеза по жп линията Пловдив-Бургас, Фаза 2, разположени в жп участък Безмер - Завой. Проектът за премахването на железопътните прелези и замяната им с пресичания на две нива включва изграждането на 28 железопътни надлези, един подлез и една пешеходна пасарелка. По този начин ще се гарантира безопасната експлоатация на пресичащите се пътна и железопътна инфраструктури и ще се минимизира риска от възникване на инциденти на местата за пресичане.

След реализиране на проекта ще се постигне по-голяма скорост, безопасност и комфорт за пътниците при пътуването по жп линия Пловдив-Бургас. Цялостната модернизация на този участък ще подобри европейските връзки с България и ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на железопътния транспорт в страната.

„Проектиране и изграждане на 2 нови пътни надлези на км 171+620 и на км 187+590 в железопътния участък Безмер-Завой“ е част от мащабния проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“. Неговото изпълнение се осъществява със съфинансиране от Кохезионен фонд, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020. Изпълнител на договора е „ЩРАБАГ“ ЕАД. Стойността на договора е 4 475 064 лв. без ДДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във