Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По-ниската активност при наемане на офиси ще продължи

Предвижда се използване на хибридни модели на работа, които включват офис, дом и споделени пространства.

Обемът на сключените сделки на пазара на офис площи у нас през миналата година е за 107 600 кв. метра. През втората половина на изминалата година брутно наетите площи са 51 100 кв. м като на годишна база се регистра спад от 39% спрямо 2019-а, показва проучване на Colliers на пазара на офис площи в София.

Търсенето през този период се определя от фирмите в секторите: ИТ и аутсорсинг (47%), професионални услуги (18%), финансови услуги (13%), комунални услуги (11%), търговия (5%) и други (7%). Според анализа, професионалните и финансови услуги предпочитат зона "Център" и "Широк център", докато ИТ и аутсорсинг компаниите са с фокус върху периферията на столицата.

Предлагането на офис площи клас А, B и С в София през втората половина на миналата година отбеляза 3% ръст и достигна общо 2 388 380 кв. метра. Средните нива на свободните площи на пазара са малко над 13%, което е увеличение от около 2% спрямо първото полугодие.

В края на 2020 г. делът на скритата незаетост на пазара, т.е. неизползваните от някои компании пространства, предоставени за преотдаване, е между 3-5% от обема на клас "А" офиси в столицата.

Средните офертни наеми запазват своите нива от първата половина на миналата година, а именно за клас А - 12.5 кв. м, и за клас B - 10 евро на кв. метър.

В зависимост от развитието на пандемията и процеса на ваксинация, служителите ще започнат поетапно да се връщат в офисите след пролетта на 2021 г., като по-активен този процес се очаква да бъде през втората половина на годината. Предвижда се използване на хибридни модели на работа, които включват офис, дом и споделени пространства. Форматите на работа на водещите корпорации, които обичайно задават тенденциите в индустриите си, предстои да бъдат дефинирани през първата половина на годината.

По-ниската активност при наемане на площи и изчаквателната позиция на компаниите ще продължи. На офис пазара ще доминират подновяванията на договори или приключването на сделки за релокация или консолидация, планирани преди пандемията.

Наемите задържат нивата си, като в краткосрочен план се очаква лек спад заради прогнозите за ръст на свободните площи и излизането на нови проекти на пазара.

Споделените работни пространства се очаква да бъдат сегмент с добра перспектива за развитие, тъй като дават възможност за бързо разрастване на големите корпорации, както и са алтернативна среда на работата от вкъщи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във