Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По настояване на бранша: Нощните заведения отново отварят за посетители

От утре нощните заведения отново отварят за посетители. Това съобщи пред репортери зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Промяната в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев идва два дни, след като бяха върнати част предишните ограничителни мерки заради високия брой заразени с коронавирус у нас. На 10 юли със заповед на Ананиев нощните заведения бяха затворени.

Мерките отпадат, при условия за спазване на всички изисквания за дистанция и дезинфекция. Груповите събития на открито, както и сватбите, също се разрешават. Отварят нощните заведения на открито и закрито при не повече от 1 човек на кв. м и спазване на дистанция и останалите противоепидемични мерки.

При настъпване на повишаване на новите случаи на заразени в страната, всички промени в заповедите ще се правят след обсъждане с браншовите организации. 

Начева и представители на заетите в сектора са провели в среща в Министерството на здравеопазването, след което исканията на бранша са били приети. А от бизнеса са предложили списък с мерки, които да спазват. Той също е бил приет от здравното министерство. 

Според собствениците на нощни заведения няма смисъл да стоят затворени баровете, клубовете и дискотеките, а хората да са без работа, при положение че всички са на улицата и никой не спазва мерките. От бизнеса са категорични, че увеличеният брой на заразените не е причинен от посещенията в нощните заведения.

"Всички заведения са оборудвани с всичко необходимо и считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават. Не мислим, че ние сме развъдник на заразата. В момента единственият затворен бранш е този на нощните заведения, а заетите в него са 80 000. След като толкова много хора могат да бъдат по площадите, не считаме, че ние трябва да стоим без работа и пари. Броят на заразените не е скочил заради заведенията", заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Той уточни още, че посетителите на клубовете и баровете ще продължат да влизат в заведенията без маски, персоналът обаче ще работи при спазване на всички мерки. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във