Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По морето работят над 5000 украинци

Четири пети от сезонните работници с разрешения за работа са граждани на Украйна. При 6389 регистрирани сезонни работници от трети държави за първото полугодие най-голям дял имат украинските работници – те са над 5 хиляди. Повечето от разрешенията са издадени на работодатели от туристическия бранш. В Слънчев бряг, например, има студенти и ученици от техникуми по туризъм. Това каза почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов

Караненов подчерта, този ръст се дължи на облекченията, направени в българското законодателство по искане работодателите, алармиращи за дефицит на кадри. Така че, перспективата е ясна – двустранните отношения в туризма ще се задълбочават и разгръщат. 

През изминалата година между България и Украйна е отчетен 620 млн. стокооборот. Популярността на страната ни в Украйна като цяло расте. Националният статистически институт отчита стабилен ръст на посещения на украински граждани в България. Увеличението за 2016 спрямо 2015 година е 10,1%, а за 2017 спрямо 2016 – 13,6%. Прогнозите за 2018 година предвиждат тази тенденция да продължи. 

Почетното консулство на Украйна и Дружество „Диаспора Украйна”  с председател Мариян Горбан и заместничката му Ала Раенко от няколко години организират в Бургас дни на украинската култура.  Това лято програмата е наситена, продължава до 26 юли. Включени са поредица от изложби и концерти на видни украински изпълнители. 

В Украйна живеят около 250 хил. българи, само в Бургаска област украинците са над 3000. Те са намерили тук своя втори дом и се чувстват добре в него.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във