Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По-малко са чужденците, посетили България със служебна цел

През април има най-малко посещения от чуждестранни туристи у нас от началото на годината. Това е логично след приключването и на зимния сезон. Общо 282 500 чужденци са били в България, като транзитните преминавания са 61.7% (174 400) от всички посещения в страната.

Делът на гражданите от Европейския съюз е 37.7%, или 106 600, а най-голям е броят на посещенията от граждани на Румъния (почти половината гости), на Гърция, на Германия и на Полша. Най-много са били посещенията на граждани от други европейски страни - 141 700, или 50.1% от всички посещения у нас. Най-голям брой гости са дошли от Турция - 81 500, или 57.6% от посещенията от тази група.

През април най-много са посещенията с други цели (образование, лечение и други) - 68.7 процента. За почивка и екскурзия у нас са дошли 11.5% от гостите или общо 32 344 човека. За сравнение, през януари сме посрещнали 44 924 туристи, през февруари - 39 433, а през март - 36 629 човека.

Със служебна цел  (командировки, участие в конференции, в конгреси и симпозиуми и други) у нас са пристигнали 19.8% от чужденците или 55 957 души, четем в данните от Националния статистически институт. През март в страната ни гостуваха 61 181 бизнесмени или 21.25% от всички  чужденци. Общо 47 045 чужденци са пътували до България по бизнес през февруари, а през януари бройката на бизнесмените  бе 43 291. 

Двадесет са страните, от които са пристигнали у нас

по над 100 бизнесмени през април.

Добрата новина е, че сред тях са основните ни търговски партньори - и от ЕС, и от трети страни.   

За пореден месец се вижда, че най-многобройно е бизнес присъствието у нас от балканските страни. Изчисленията на в. "Банкеръ" показват, че 76.54% от всички пристигнали у нас със служебна цел са от съседните ни държави, а най-много сред тях са били турските и румънските предприемачи. Това е естествено предвид близостта на страните, по-ледното пресичане на границата в пандемичната обстановка и големия брой проекти и фирми, които се развиват във всяка от тях. А освен това от балканските страни идват и половината от всички туристи.

От Турция са пристигнали общо 15 398 бизнесмени. Те и техните фирми са в основата на това южната ни съседка да е най-големият по големина търговски партньори на България извън Европейския съюз. Много турски фирми и инвестиции у нас намират добри условия за бизнес, както и възможност за по-лесен достъп до  европейския пазар. 

Командированите от Румъния у нас през април са 8728 човека. Северната ни съседка е вторият ни по големина търговски партньор на страната ни в Европейския съюз. За високия стокообмен спомага това, че има много фирмите с румънски или румънско-български капитал, които се възползват от условията за бизнес и наличната работна сила в двете страни. 

Запазва се и силното бизнес присъствие на гости от

Украйна.

Общо 3110 човека са пътували до България през април със служебна цел. За сравние, през март у нас бяха командировани 2985 украинци. Повишеният брой бизнес посещения сочат засилен интерес към търговия и инвестиции с български фирми. не бива да забравяме и факта, че Украйна е и сред страните с голям брой туристи, които посещават България.  

Расте броя и на бизнесмените пристигнали от 

Германия,

най-големият ни търговски партньор. През април те са 390 при 376 през март.

От Нидерландия -

най-големият чуждестранен инвеститор у нас, обаче са дошли само 97 бизнесмени, докато през март страната ни е била посетена от 217 човека със служебна цел. 

 

Пътуванията на българи в чужбина

През април 2021 г. в условията на продължаващата епидемична обстановка, пътуванията на български граждани в чужбина са нараснали до 271 200 при 251 500 през март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във