Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По казуса на "изчегъртван" - три часа изслушване в корупционната комисия

Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията отдели повече от три часа, за да се занимава с казуса на управителя на фирмата "Евролаб 2011" Васил Димитров, който се оплака, че олигарх го притискал, за да му вземе фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Той обаче отказа да назове името му. От отговорите на въпросите му стана ясно, че фирмата му имала договори с над 700 международни фирми, които в момента не може да изпълни.

В действителност "Евролаб 2011" е единствената фирма, която е извършвала взимането на проби за пестици на ГКПП "Капитан Андреево". До 2012 г. там имало и други фирми, после обаче останала една, в която, както се разбра от думите на Васил Димитров, и той работил, като обикновен служител. После - през 2021 г., регистрирал новата "Евролаб 2011".

Имал това право, защото, както обясни Васил Димитров, компанията му е акредитирана за тази дейност, а конкурентното й предимство именно тя да обслужва над 700 международни фирми, е ключовото й местоположение. Тя държи под наем всичките помещения на БАБХ на ГКПП "Капитан Андреево", като дори неправомерно е отдала под наем няколко от тях на други фирми.

Министерството на земеделието разпорежда проверка на обектите, където трябва да се извършва фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево", от които става ясно, че няма нито един запис на камерите, а кабелите им не водят наникъде.

Ето защо се взима решение цялата дейност по фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево" да се поеме от Централната лаборатория на БАБХ. Според Димитров решението е взето от БАБХ, а не от министъра и заради това става дума за целенасочена атака срещу фирмата му. Попитан от депутата Маноил Манев от ГЕРБ дали премиерът Кирил Петков е причината за проверките на компанията му, Василев отговори утвърдително. Именно Петков бил причината за неправомерния натиск върху фирмата му, започнал след посещението на премиера на ГКПП "Капитан Андреево".

Извиканите на изслушването - изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието Иван Христанов - бяха категорични, че фитосанитарният контрол, извършван на ГКПП "Капитан Андреево", е от ключово значение, тъй като това е външна граница за ЕС, и не могат да се допускат никакви съмнения в качеството на услугата. Освен това директорът на БАБХ д-р Христо Даскалов разказа, че го предупредили да стои по-далеч от границата, че "не му трябва да си пъха там носа".

След откритата част на заседанието последва и закрита, на която депутатите задаваха въпроси на зам.-директора на ГДБОП Любомир Николов и на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Оттук нататък съдът ще прецени дали решението на БАБХ е противозаконно или не. Проблемът е, че, ако парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията отделя толкова много време да се занимава с всеки подобен казус, предмет на съдебно решение, тя не само няма да свърши никаква полезна работа, но и ще обезсмисли съществуването си.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във