Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По булевард "Патриарх Евтимий" ще има велоалеи и нова бус лента

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова и независимият общински съветник Борис Бонев обявиха мащабен проект за подобряване на движението по няколко основни артерии в центъра на София. В парка на НДК те обявиха, че движението по няколко централни булеварда ще бъде преосмислено и направено по-безопасно и удобно.

Основната промяна засяга бул. "Патриарх Евтимий", където ще бъдат обособени велоалеи и нова бус лента. С проекта за трансформация на булеварда се насърчава велосипедният транспорт, заяви Фандъкова.

Столичният кмет подчерта, че кризата и пандемията от коронавируса са накарали много хора да преосмислят начина си на пътуване. Тенденция в цяла Европа е общините да мислят малко повече за велосипедистите. Така че проектът за трансформация на бул. "Патриарх Евтимий" е част от пакет, насочен към по-бързата реализация на проекти, свързани с велоалеите и пешеходните пространства.

"От друга страна това е проект, неизискващ сериозен финансов ресурс. С намеси в организацията на движението ще се насърчават пешеходният и велосипедният транспорт и ще се осигурява предимството на градския транспорт", каза още Фандъкова.

По думите ѝ в проекта е помислено за всички участници в движението. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във