Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По 11.84 лв. ще се изкупуват акциите на „София хотел Балкан“

По 11.84 лв. ще се изкупуват акциите на останалите акционери в „София хотел Балкан“ АД, съобщиха дружеството след получаване на коригираната оферта с повишената цена. Първата оферта беше на от по 10.52 лв. за един брой. Предложителят „Потамиро Лимитид“ от Кипър държи пряко 87.49% и още 11.85% чрез договор за обща политика по управление на дружеството с друга кипърска фирма - „Кокари Лимитид“ Кипър. Така под техен контрол са общо 99.34% от книжата с право на глас.

Изпълнителният директор на софийския хотел Йоанис Даскалантонакис контролира "Потамиро Лимитид". Чрез него той придоби 87.49% от акциите на хотела през август, след като купи компанията собственик на "Бандола Пропъртис", регистрирано в Маршалските острови – основният акционер в хотела преди сделката.

Отделно Йоанис Даскалантонакис контролира още 11.85% от акциите на "София Хотел Балкан" чрез дружеството си "Кокари Лимитид", което притежава и управлява Grand Hyatt в Атина, King George Palace Athens, Corfu Imperial, Mykonos Blue, Macedonia Palace, Metropol Palace в Белград. 

Обект на търговото предложение са останалите 34 622 акции или 0.66% от капитала. 

Плановете на мажоритарния собственик са да запази статута на публично дружество на „София Хотел Балкан“ АД и да продължи търговията с неговите акции на „Българска фондова борса“ АД.

Новият мажоритарен собственик на хотела в столицата планира да запази отношенията си с най-голямата хотелиерска верига в света Marriott International, под чийто бранд оперира обектът. Стратегията на търговия предложител е насочена към затвърждаване и разширяване на пазарните позиции на дружеството чрез изграждане и поддържане на стабилни връзки със съществуващите и нови клиенти, както и поддържане на високо качество на предоставяните услуги. 

Коронакризата оказа сериозно влияние върху дейността на хотела. В резултат това дружеството отчете загуба в края на септември. Приходите от продажби на "София Хотел Балкан" също се свиват заради по-малкото нощувки и оказани услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във