Банкеръ Daily

Управление и бизнес

По 1 млн. лв. на километър ще струва ремонтът на пътя Русе-Кубрат

Започна рехабилитацията на 46,7 км от второкласния път ІІ-23 Русе – Кубрат. Той е основната пътна връзка между областите Русе, Разград и Силистра и първокласните пътища I-2 Русе – Варна, I-7 Силистра – Шумен и второкласния път II-49 Кубрат – Разград. Инвестицията е за над 45 млн. лв., съобщи при стартирането на строителните работи проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. На символичната първа присъстваха областните управители на Русе и Разград Галин Григоров и Гюнай Хюсмен, народни представители от региона, кметове и др.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 10 месеца, каза проф. Асенов. За по-бързото  реализиране на проекта трасето е разделено на два лота - 32 и 33.

В лот 32 е 21.5-километровата отсечка в област Русе. Проектът предвижда изграждането на нова конструкция на местата с недостатъчна носимоспособност и полагане на нова асфалтобетонова настилка в целия участък. Ще бъде подобрено отводняването на настилката с възстановяване на банкетите и бордюрите. Отсечката ще е с обновени ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка .Ще бъде ремонтиран и надлезът над жп линията Русе-Варна при 3-ти км, с дължина 64 м. На съоръжението ще бъдат подменени хидроизолацията, дилатационните фуги, ще се положи асфалтова настилка, ще се монтират нови парапети и ограничителни системи.

Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 32 е „ИСА 2000“ ЕООД. Стойността на договора е 22 958 701.40 лв. с ДДС. Строителният надзор ще се осъществява от „ТРАНСКОНСУЛТ-БГ“ ООД. Техният договор е на стойност 321 360 лв. с ДДС. Авторският надзор ще изпълни „Трафик холдинг“ ЕООД, с договор на стойност 7 258 лв. с ДДС.

Общата стойност на проекта Лот 32 е 23.448 млн. лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 13.149 млн. лв. Националното съфинансиране е 2.32 млн. лв. с ДДС. Съфинансирането със собствен принос от Агенция „Пътна инфраструктура“ пък е 7.978 млн. лв. с ДДС.

В лот 33 е 25,2-километровият участък, който започва на 2 км преди с. Тетово, преминава през селата Тетово и Беловец и завършва в гр. Кубрат при пресичането с второкласния път II-49 Кубрат - Разград. Предвижда се цялостна подмяна на пътната настилка, заздравяване на конструкцията на местата с недостатъчна носимоспособност, подобряване на отводняването, възстановяване на банкетите и бордюрите, полагане на нова хоризонтална маркировка и монтаж на нови ограничителни системи и пътни знаци. Ще бъде обновен и мостът при 23-ти км, в района на с. Тетово, който е с дължина 41 м. На съоръжението ще се извърши подмяна на хидроизолацията, ще се положи нова асфалтова настилка, ще се подобри отводняването, ще се монтират нови парапети и ограничителни системи.

Строително-монтажните дейности на лот 33 са възложени на ДЗЗД „Кубрат“, в което участват „Автомагистрали Хемус“ АД и „Автомагистрали Черно море“ АД. Стойността на договора е 22 307 224,14 лв. с ДДС. Надзорът ще е на „Трансконсулт-БГ“ ООД. Техният договор е за 464 400 лв. с ДДС. Авторският надзор се извършва от „Трафик холдинг“ ЕООД и „ВИА ПЛАН“ ООД. Той е на стойност 9 680 лв. с ДДС.

Общата стойност на проекта Лот 33 е 22.93 млн. лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 12.098 млн. лв. Националното съфинансиране е 2.134 млн. лв. . Съфинансирането със собствен принос от АПИ пък е 8.696 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във