Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПЛЪЗНАХА СЛУХОВЕ ОКОЛО АГРОПОЛИХИМ

Центърът за масова приватизация (ЦМП) оповести резултатите от 15-ия бонов търг, за който заявки се приемаха през януари. Единичната покупна цена на предлаганите 450 283 акции от девненския торов завод Агрополихим се оказа 2.32 лева. Това е 6.1 пъти повече от стойността на търговото предложение, което се очаква да отправи мажоритарният собственик на комбината Асид енд фъртилайзърс. Това означава, че онези, които купят такива книжа, могат да разчитат на сигурна доходност от 16.4 процента. Това е по-ниско от пазарната цена на компенсаторните инструменти. Логичният извод е, че с тях не е рентабилно да се участва в масовата приватизация. На търговете е изгодно да се влагат само инвестиционни бонове. Тяхната неофициална цена се движи в рамките на 8-12% от номиналната им стойност.
Печалбата на купилите книжа на Агрополихим може и да се увеличи, ако се потвърдят слуховете, че Асид енд фъртилайзърс е готов да повиши малко офертата си към миноритарните акционери, която според внесените от тях документи в Държавната комисия по ценните книжа е 0.38 лв. за акция. За в. БАНКЕРЪ обаче Камен Колчев - председател на съвета на директорите на Елана - посредник на Асид енд фъртилайзърс по тази операция, заяви, че промяна в цената няма и тя си остава 0.38 лева. Той отдава слуховете на опити за натиск върху мажоритарния собственик на Агрополихим.
Сравнително висока цена от 8.09 лв. се получи на 15-ия търг за книжата на почти фалиралия курорт Русалка. По 25 лв. пък трябва да платят спечелилите акции от керамичния завод Хан Аспарух в Исперих.
Междувременно ЦМП насрочи началото на 16-ия публичен търг за 5 март. На него се предлагат държавни акции от общо 169 предприятия. От тях за първи път ще се търгуват книжа на 19 дружества. Сред тях обаче няма такива, които могат да грабнат окото на портфейлните инвеститори. Очертава се интересно да бъде само наддаването за дребни пакети от Оргахим - Русе, и старозагорската пивоварна Загорка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във