Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Пловдивският панаир излиза на борсата

След години умуване какво да прави с пловдивския панаир, държавата най-сетне реши да продаде своя дял от 49. 63% (27 921 785 акции) в акционерното дружество през Българска фондова борса. Министерският съвет внесе в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, чрез който Международен панаир - Пловдив АД ще бъде изваден от забранителния списък за приватизация. С този акт се създава възможност Агенцията да предложи за продажба акциите, които държавата притежава и дружеството да стане публично се казва в мотивите на вносителите. Те се надяват, че това ще допринесе за по-голяма прозрачност в управлението му и ще се подобри контролът върху дейността му от страна на Комисията за финансов надзор.


След безплодните опити на икономическото министерство да си върне мажоритарния дял от панаира, той на практика се управлява еднолично от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, а държавата е лишена от възможността да участва в управлението му. Това пък е предпоставка на книга да съществува куха държавна собственост, от която в хазната през последните години не е постъпил и лев дивидент.


След поредица съдебни дела мажоритарният собственик на панаира - бизнесменът Георги Гергов, бетонира присъствието си във фирмата. Преди шест години той придоби миноритарен дял в пловдивското дружество. След това направи две увеличения на капитала и участието му него скочи до сегашните 51.37 процента. Правителствота на ГЕРБ оспори двете процедури, с които частното присъствие надделя над това на държавата, но загуби делата и остана собственик на миноритарния пакет.


На този фон сегашното начинание на кабинета е единствения логичен ход. По всяка вероятност интерес към изложението няма да липсва, тъй като дружеството притежава доста атрактивни терени. По всяка вероятност самият Гергов ще направи опит да изкупи и тези дялове, стига да намери нужното финансиране.


Той със сигурност няма да е единственият кандидат - в началото на ноември една от най-големите китайски компании - Space Idea International Exhibition Group от Шанхай, е заявила намерението си да наеме две палати в панаирния комплекс, за да улесни и разшири достъпа на стоки от азиатската държава у нас. Това съобщи тогава пловдивската фирма. Азиатските бизнесмени имали намерение да създадат стабилно партньорство и дейност в сферата на търговията, туризма, на деловите прояви и да изграждат изложбени павилиони в други държави съвместно с тях. Преговорите с фирмата от Шанхай били част от програмата на панаира за улесняване на деловите контакти на България и Балканския полуостров с Китай, и за привличане на китайски инвестиции в региона. Турски компании също проявявали интерес към панаира. Дали този път държавата ще успее да си пребере поне остатъка от трохите в компанията, ще стане ясно след като бъде сключена реална сделка за акциите й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във