Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Пловдивската община си иска летището

Летище "Пловдив" още чака своя концесионер.

Община Пловдив ще поиска от държавата да й прехвърли изцяло собствеността върху летището в града. Решението бе прието от общинските съветници с 38 гласа "за".

Процедурата по прехвърляне на собствеността е дълга, защото сега се уточняват активите, част от които са собственост на "Гражданска въздухоплавателна администрация", коментира заместник-кметът Розалин Петков. 
За да има положително становище, е необходимо постановление на Министерския съвет, с което пък всички министерства да са съгласни и особено тези на регионалното развитие, на финансите и на транспорта.

Ще припомним, че след проведена процедура в края на март за концесионер на летище "Пловдив" беше определен консорциумът между китайската компания "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест". Договорът трябваше да е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължаваше да инвестира близо 80 млн. евро. Но след като китайците обявиха, че няма да подпишат контракта с транспортното министерство, съдбата на летището отново е на кантар.

На второ място в концесионната процедура беше класирано обединението между пловдивските фирми ПИМК и "Тракия икономическа зона". И според правилата точно то трябва да бъде поканено от Министерството на транспорта да подпише договор.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във