Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пловдив се отказа от обещението си към Борисов да прави COVID болница

Отменя се трансформирането на общинската МБАЛ "Св. Мина в изцяло COVID болница с нова заповед на РЗИ-Пловдив.

Лечебното заведение трябва да редуцира COVID леглата от 137 на 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен. Това съобщи на извънреден брифинг заместник-кметът на града Анести Тимчев.

От управата на лечебното заведение обясниха, че липсва медицинска апаратура, необходима за лечението на пациенти с коронавирусна инфекция. Нужни са още кислородни апарати, монитори, аспирационни помпи, дефибрилатори.

Парите за техниката на стойност 1,2 млн. лв. и са поискани от кабинета, но без резултат. Кризата с лекарите, които напускат, продължава. Болницата има нужда и от двойно по-голям бюджет, за да функционира изцяло като COVID болница.

Със заповед на директора на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева в лечебното заведение трябва да бъдат разкрити единствено и само 60 на брой места за болни в средно тежко състояние, уточни зам.-кметът.

Към момента заетите легла с лежащо болни са 59. Продължава оборудването с медицинска апаратура, като днес беше получен респираторен апарат, произведен от фирма БТЛ, която има завод в Пловдив. Предстои да бъде дарена още медицинска апаратура. Междувременно бе разкрита и референтна лаборатория за PCR тестове за пациенти на общинските здравни заведения.

"Целта ни е с разкриването на лабораторията да улесним работата на болниците и по-бързото диагностициране, което е жизнено важно за някои пациенти", сподели д-р Калин Калинов и подчерта, че продължава кадровото и техническо обезпечаване на болницата.

Той припомни, че Община Пловдив е изпълнила всяка една заповед на РЗИ по разкриване на болнични легла, като за целта военните в града също осигуриха такива.

"И двете общински болници са подсигурени с лични предпазни средства за медицинските специалисти, които са на първа линия в борбата с COVID. По отношение на МБАЛ „Свети Мина“ се работи за подобряване на техническата и кадрова обезпеченост. Необходими са още 4 лекари и 12 медицински сестри, които да обгрижват болните", уточни д-р Калин Калинов.

Той напомни, че още преди няколко месеца е изразил мнение, че МБАЛ "Свети Мина" не отговаря на изискванията да бъде инфекциозна болница, тъй като местоположението ѝ не е подходящо, не разполага с достатъчно оборудване и персонал, липсват няколко входа за пътникопотока, няма паркинг. Въпреки това Община Пловдив е направила необходимото за превеждане на болницата в необходимия работен режим.

В началото на месеца областният управител Дани Каназирева обяви, че "Св. Мина" ще се специализира само за лечение на болни от коронавирусна инфекция.

Преди 2 седмици премиерът Бойко Борисов посети в болница "Пълмед" кмета на Пловдив Здравко Димитров. Градоначалникът по това време се лекуваше от коронавирус. Тогава премиерът го притисна с въпроса кога ще е готова COVID болницата, а кметът отговори "още днес".

Facebook logo
Бъдете с нас и във