Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пловдив и МРРБ с проект за изграждане на инфраструктурата в зона „Гладно поле“

В Интегрирания план за развитие 2014 – 2020 на Пловдив е заложена идеята "Гладно поле" да стане високотехнологичен парк.

Община Пловдив е подписала договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за реализацията на проект „Подобряване на градската среда в Зона с потенциал за икономическо развитие „Гладно поле“ по Оперативна програма „Региони в растеж“, съобщиха от пресцентъра на общината. 

Общата инвестиция по проекта е 11 886 112.50 лева, като от тази сума 9 264 652.50 лева е безвъзмездна финансова помощ, а  2 621 460 лева е собственият принос на Община Пловдив. Той ще се изпълнява в продължение на 30 месеца. Целта на този проект е да допринесе за обновяването на зоната и създаването на предпоставки за оптимално използване на териториалните ресурси и инвестиции в икономика, базирана на знанието.

След изпълнението се очаква да бъде подобрена градската околна среда, намаляване на замърсяването на въздуха и насърчаване на мерките за намаляване на шума чрез комплексно обновяване на транспортна инфраструктура. В резултат ще се повиши транспортната достъпност и свързаност на икономическата зона, което ще представлява първа стъпка от дългосрочната визия за нейното бъдещо развитие като фокус на инвестиции и високотехнологични дейности.

Предвижда се изграждане на главна и второстепенна улична мрежа с благоустрояване и оформяне на места за паркиране в рамките на пълния уличен профил, включително на пълна подземна техническа инфраструктура и зеленина за широко обществено ползване.

От няколко години се работи по този стpaтeгичecĸия пpoeĸт зa изгpaждaнe нa зoнa c иĸoнoмичecĸa aĸтивнocт в ĸв. "Глaднo пoлe". Инвестицията е мащабна и затова ce тъpcи ĸpъcтocaнo финaнcиpaнe oт paзлични oпepaтивни пpoгpaми. Говори се зa peaлизaциятa нa виcoĸoтexнoлoгичния пapĸ "Aгpo фyд тex", което ocнoвнo може да стане чрез пyбличнo-чacтнoтo пapтньopcтвo. 

Според експерти от Града под тепетата проектът "Гладно поле" е голям шанс за развитие на Пловдив. В Интегрирания план за градско възстановяване и развитие 2014 – 2020 на Пловдив е заложена идеята "Гладно поле" да стане високотехнологичен парк.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във