Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пловдив е новата гореща инвестиционна точка на ЕС

Пловдив за новата гореща инвестиционна точка на Европейския съюз. Това обявиха 52 немски медии. Те участваха в кампанията на Община Пловдив и Германо-българската индустриално-търговска камара, която имаше за цел популяризирането на Пловдив като атрактивна инвестиционна дестинация, съобщиха от пловдивската община.

Статиите са поместени на страниците на едни от водещите онлайн вестници в Германия, сред които Der Tagesspiegel, Berliner Morgenpost, Online Focus, както и в един от най-големите ежедневници в страната - Süddeutsche Zeitung. Редица финансови и бизнес портали също са разпространили възможностите, които Пловдив предлага за инвеститорите.

„Германия е водещата страна, от която идват чуждестранните инвестиции в Пловдив и за нас е важно да присъстваме с положителни материали в немските медии. Изминалата 2021 г. беше една от най-добрите години за Пловдив и региона - индустриалните зони се разшириха значително с много нови български и международни проекти“, коментира заместник-кметът по бизнес развитие Стефан Стоянов. Той допълни че, отделът за бизнес развитие към общината продължава активно да търси възможности за популяризация на Пловдив като добро място за инвестиции и живот.

Немските медии определят формулата за успех на Пловдив като комбинация от високо качество на живот, развита образователна мрежа и човешки капитал.

През последните 20 години вторият по големина град в България се превърна в един от най-важните индустриални центрове в Югоизточна Европа. Доброто местоположение и квалифицираната работна сила доведоха до установяване на стотици международни компании в региона. Пловдив е индустриален лидер в България с над 70 000 професионалисти и е вторият IT и аутсорсинг център в страната с над 7000 служители в бранша. „В периода 2019-2021 г. в региона са направени инвестиции от над 3 млрд. евро за придобиване на дълготрайни активи – знак, че местната екосистема създава благоприятни условия за развитие на всякакъв вид инвестиции, дори и по време на икономическа нестабилност“, се споменава в публикациите.

Само преди две седмици Пловдив получи ново признание - Градът под тепетата се нареди в топ 3 в класация на “Файненшъл таймс” за градове с най-добра стратегия за привличане на инвестиции 2022-2023 година.

Германските компании са известни като надеждни инвеститори,

тъй като се ангажират дългосрочно. Вложенията и проектите са разпределени равномерно по отрасли и региони в страната, повече от половината от тях са “на зелено” чрез създаване на дъщерна фирма или филиал, от което следва да се приеме, че германските инвеститори оценяват като привлекателни условията за бизнес в България. По данни на БНБ към началото на 2021 г. преките инвестиции от Германия са в размер на 3.59 млрд. евро. През 2020 г. потокът на преките чуждестранни инвестиции от най-голямата европейска икономика е в размер на 307.7 млн. евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във