Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПЛОВДИВ БТ НЯМА ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАНО

Пловдив БТ и Слънце Стара Загора БТ няма да бъдат ликвидирани, заяви пред в. БАНКЕРЪ изпълнителният директор на Булгартабак Холдинг Георги Костов. На 22 ноември четирите цигарени фабрики от структурата на холдинга (Пловдив БТ, Слънце Стара Загора БТ, София БТ и Благоевград БТ) дори са приели единна ценова политика. Според Костов предприятията в Пловдив и Стара Загора имат по-остаряло оборудване и следователно се нуждаят от повече инвестиции, но това съвсем не означава, че трябва да се прекрати съществуването им.
Неотдавна, когато депутатите обсъждаха новите акцизи върху тютюневите изделия, шефът на Булгартабак изрази опасения, че продажбите на холдинга ще се свият с 30-35 процента. Един от пътищата за оцеляване, посочени от него тогава, бе ликвидирането на въпросните две фабрики и съсредоточаване на цигареното производство само в София БТ и Благоевград БТ. Именно това накара депутата Бойко Ватев да започне кампания за спасяването на пловдивското и старозагорското предприятия. Той обеща също така да внесе питане в Народното събрание за съдбата на тютюневата промишленост в България, както и да организира среща на пловдивските народни представители за обсъждане на проблема.
През седмицата председателят на Съюза на експертите по тютюна и тютюневите изделия Петър Юруков също се възпротиви на ликвидацията на пловдивското дружество. Аргументът му бе, че става дума за производството на 3500 т цигари годишно, 13%-ов пазарен дял и печалба за деветмесечието на 2005-а от 8 млн. лева. В крайна сметка и Ватев, и Юруков могат да насочат усилията си другаде, тъй като до подобна развръзка явно няма да се стигне. Днес Георги Костов е на мнение, че е много по-логично да се предприеме ликвидацията на свръхзадлъжнелите фабрики в Шумен и Хасково, както и на още няколко тютюнопреработвателни предприятия.
Експертите в хасковското дружество все пак направиха последен опит да го спасят. На 21 ноември те представиха пред управителния съвет на холдинга оздравителна програма. Според Костов обаче представеният стабилизационен план не е реален, съдържа само пожелания, но не и конкретни предложения за излизане от финансовата криза и поради тази причина не е бил приет. Така, след като Хасково БТ пропусна шанса само да определи как да бъде оздравено, сега ще трябва да приеме мерките, наложени му от холдинга. А те са рязко съкращаване на работниците.
Логично би било първо да се направи опит фабриките да бъдат продадени на търг и ако никой не прояви интерес към тях, да се премине към ликвидирането им. През миналата седмица представители на КНСБ заявиха, че е идвал чужденец да оглежда шуменското предприятие. През март същият търговец от гръцки произход, живеещ в Швейцария, е имал интерес и към Хасково БТ. Любопитното е, че въпросният човек се появява винаги когато се заговори за ликвидацията на тютюневите заводи.
Преструктурирането на холдинга трябва да се осъществи до 2007 г., след като се разбра, че дотогава приватизация няма да има. Министърът на икономиката Румен Овчаров обеща, че съдбата на Булгартабак и неговите дъщерни дружества ще стане ясна до 14 декември, когато ще се проведе общото му събрание. Междувременно Георги Костов съобщи, че продължава продажбата на неоперативни активи в тютюневите предприятия, независимо от проверките, назначени от икономическото ведомство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във