Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Плевнелиев призова САЩ да подкрепят разклонението на "Турски поток" през България

Експрезидентът Росен Плевнелиев заяви, че не вижда защо според американски дипломат тръбата, която минава през Европа е лоша. Той заяви, че вярва, че американците са наши стратегически приятели и ако искат да ни помогнат, те трябва да подкрепят една историческа промяна. "България успява за пръв път в своята история да направи дълбока реформа в енергийния сектор и в газовия сектор", отчете бившият държавен глава. 

За другия голям енергиен проект - АЕЦ "Белене", Плевнелиев каза, че винаги е бил против атомната централа, ако не се направи на пазарен принцип и ако се прави с държавни пари.

Съединените щати са против втората линия на газопровода "Турски поток", предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, обяви заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

"Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници. Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. "Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия.Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността", коментира Дейвид Хейл, който е третият най-влиятелен човек в Държавния департамент на САЩ

На 8 януари президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин отбелязваха с тържествена церемония в Истанбул началото на доставките на руски газ по газопровода "Турски поток". Гости на събитието са сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във