Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Плевнелиев очаква солидна глоба за "Фолксваген", ако заводът отиде в Турция

"Фолксваген" трябва да е наясно и предполагам, че е, че тъй като ние сме свидетели на нарушаване на правилата за държавна помощ, което ощетява България като страна - членка на ЕС, по този казус може да стане така, че на концерна да му бъде наложена една огромна глоба в размер по наши сметки между 400 милиона и 1 милиард евро. Ако на Турция нищо не може да ѝ се случи, понеже ЕК не е интегрирала такива инструменти за контрол, то концернът "Фолксваген" може да пострада, обяви експрезидентът Росен Плевнелиев. По думите му, зад решението на "Фолксваген" да отиде в Турция има много въпросителни, а битката къде да е новият завод на автомобилния концерн е била нечестна.

"Докато България играе по правилата на ЕС и на общия пазар, Турция си прави каквото си иска. А концернът "Фолксваген" не гарантира равнопоставеност. Тоест, да го кажа още по-ясно - концернът "Фолксваген" знае, че Турция е член на общия пазар, но не спазва правилата му за държавни субсидии. Концернът "Фолксваген" се обогати от факта, че Ердоган ще наруши правилата и не изпълнява правилата на общия пазар", обясни Плевнелиев.

Според него, в хода на преговорите и проверките е било установено, че всъщност ЕК през годините е допуснала една огромна неточност. Когато Турция е подписала споразумението за влизане в общия пазар, в договора са дадени всички права, а същевременно не са интегрирани никакви инструменти, които да дадат възможност на ЕК да контролира и да наказва Турция, когато тя не спазва правилата. 

Преди дни стана ясно, че "Фолксваген" е създал турско поделение в западния град Маниса. Компанията Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS ще проектира и произвежда моторни превозни средства, се казва в известието, публикувано в турски търговски регистър. Компанията е с капитал в размер на 164 милиона долара.

В края на септември се разбра, че германският автомобилен концерн е близо до взимането на окончателно решение за изграждането на нов завод в Турция. Тогава германски и турски медии се позоваха на изявление на члена на борда на директорите на компанията Андреас Тостман. "В момента сме в заключителния етап на разговорите с Турция“, обясни пред репортери Тостман, който отговаря за производството. Тогава очакванията бяха, че разговорите ще приключат до две седмици или дори по-рано

Разкривайки повече подробности за плановете, източници, близки до компанията, твърдят, че инвестицията ще бъде на стойност над 1 милиард евро. Заводът вероятно ще произвежда 300 000 автомобила годишно, сред които "Пасат" и "Шкода Супърб", които ще бъдат предназначени за износ в Източна Европа. "Фолксваген" ще наеме близо 4000 служители за завода в Маниса, близо до Измир. Строителството може да започне в края на 2020 г., а производството – през 2022 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във