Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПЛЕВЕНСКАТА РАФИНЕРИЯ ЧИСТИ ДЪЛГОВЕТЕ СИ

Представителите на Плама консорциум, който е собственик на плевенската рафинерия Нова Плама, са подписали в началото на седмицата договор за конфиденциалност с БИОХИМ - най-големия кредитор на нефтопреработвателното предприятие. Това е първата стъпка по пътя на преговорите, които собственикът на рафинерията ще води за окончателното изчистване на дълговете й към банката, възлизащи на 67 млн. щ. долара.
Въпреки твърдия отказ на шефовете на БИОХИМ да коментират хода на разговорите, в. БАНКЕРЪ се добра до някои подробности от предложенията на Плама Консорциум, направени на банката. Офертата на консорциума е БИОХИМ да получи веднага 6.7 млн. щ. долара (т.е. 10% от номиналната стойност на дълга на рафинерията), и да отпише останалата част от задължението на Нова Плама.
Освен с БИОХИМ консорциумът води преговори за уреждане на дълговете на Нова Плама и с останалите й кредитори - ОББ, ЦКБ, РОСЕКСИМБАНК, SG ЕКСПРЕСБАНК и Първа източна международна банка. Вестник БАНКЕРЪ научи, че Плама консорциум е предложил да откупи вземанията им от рафинерията, чийто общ размер надхвърля 23 млн. щ. долара, като плати незабавно 10% от номиналната им стойност. Във финансовите среди се говори, че шефовете на ОББ, на която Нова Плама дължи над 7.5 млн. щ. долара, са приели по принцип дългът й да бъде откупен срещу 750 хил. щ. долара. Банката обаче е поставила условие другите кредитори на рафинерията да не получат по-голям процент при откупуването на вземанията им. Ако то не бъде спазено, ОББ няма да продаде дълга на нефтопреработвателното предприятие за 10% от номинала, а ще иска до получи най-високия процент, който е предложен и на други кредитори на Нова Плама. Този принцип - нито един кредитор да не се поставя в привилегировано положение, се прилага почти винаги, когато един длъжник има няколко кредитори и преговаря с тях. Така че ако Плама консорциум предложи например на ПИМБ да откупи вземанията й от рафинерията, като плати за тях 20% от номиналната им стойност, ще трябва да даде същата оферта и на всички останали кредитори. Това, разбира се, значително ще оскъпи операцията по изчистването на дълговете на Нова Плама. Общият им размер е над 138 млн. щ. долара, като освен на действащите банки дружеството дължи значителни суми на затворените Международна банка за инвестиции и развитие и БАЛКАНБАНК, на държавата и на Йорсет Холдингс (България), който в средата на миналата година купи активите на фалиралата Първа частна банка. Ако всички кредитори се съгласят вземанията им от рафинерията да бъдат откупени за 10% от номинала им, разходите на собствениците на рафинерията ще са над 13.8 млн. щ. долара.
Проблемът е, че засега БИОХИМ не проявява склонност да продаде вземането си за 10% от номиналната му стойност и настоява за по-висока цена. Твърди се, че шефовете на банката ще поискат от собственика на Нова Плама поне 9 млн. щ. долара за вземането си. Това обаче е над 13.4% от номиналната стойност на дълга на рафинерията към БИОХИМ.
Банката има един сериозен коз - тя държи ипотеката върху цялата рафинерия. Но пък и собствениците на Нова Плама имат своите аргументи. Те могат да предложат на банката да избира - или да получи 10% от вземането си веднага, или да чака 32 години, за да й бъде изплатен целият дълг, като по него не се начисляват лихви. Този срок на изплащане бе записан в споразумението между собственика на Нова Плама и кредиторите й, което бе подписано в края на 1998 година. А за 32 години реалната стойност на сегашното вземане на БИОХИМ от рафинерията ще падне до 10% от номиналния му размер, смятат специалисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във