Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Плевен вложи над 15 млн. лв. по европроект в обществения транспорт

В Плевен приключи изпълнението на проект “Развитие на интегриран градски транспорт“, който се финансира по ОП „Региони в растеж”, съобщиха от общината.  Главната цел на проекта е постигане на устойчив градски транспорт в град Плевен чрез намаляване на вредните емисии, шума в градските райони и подобряване качеството на транспортните услуги, което ще се постига посредством ефективно управлението на трафика и въвеждане на интелигентни транспортни системи.

Последната дейност по проекта беше изпълнена между 2 март и 15 юли. По нея беше изградена система за видеонаблюдение на общо 16 възлови кръстовища в Плевен – 8 светофарни в централната част и 8 без светлинна регулация по периферията на града, с които са  обхванати всички входно-изходни артерии. Монтирани са 180 видеокамери, които в реално време следят движението. Камерите осъществяват разпознаване на номерата на МПС, както и лицево разпознаване на водачите. Видеосъоръженията  ще се следят от служители на ОД на МВР и на Община Плевен. Лицензът на софтуера, с който ще разполага Община Плевен, е безсрочен.

С изграждането на системата за видеонаблюдение се цели преди всичко подобряването на пътната безопасност и намаляването на пътните транспортни произшествия.

По проект „Развитие на интегриран градски транспорт – град Плевен” бяха доставени 14 нови тролейбуса, с което паркът на „Тролейбусен транспорт” ЕООД вече е изцяло подменен с екологични возила, общо 54 на брой. Доставени са и специализирани сервизни машини за тролейбусния транспорт. По същия проект се въвежда и електронна система за таксуване в градския транспорт на Плевен, която в момента е в процес на тестване.

Плевен инвестира 15 987 000 лева за развитие на интегриран обществен транспорт в областния град, който е трети по населението си в Северна България и най-голям в Северозападния район за планиране.
По проекта са вложени над 13 530 000 лева европейско финансиране и повече от 2 387 000 лева национални средства. Собственото съфинансиране от общината е 69 000 лева.
С вложените средства ще се търси повишаване привлекателността на обществения  градски транспорт в Плевен и като резултат се очаква да доведе до подобряване на пътната безопасност и намаляване броя на пътно-транспортните произшествия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във