Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Плевен е стратегическо място за инвестиции

Плевен е приоритетна локация за изграждане на завод за леки и лекотоварни електромобили. Планираното производство е високотехнологично и съобразено с най-високите екологични изисквания на Европейския съюз.

Плевен е стратегическо място и има всички необходими предпоставки за привличане на нови инвестиции. Това е град с добра локация, перспективна инфраструктура в бъдеще, която ще се доразвие с изграждането на автомагистрала "Хемус". Само на около 50 км. от града е и връзката по река Дунав с Германия и река Рейн. Така Мирослав Петров, кандидат на ГЕРБ за кмет на Плевен, представи пред южнокорейския инвеститор и производител на електромобили Сеонг Хо Банг бизнес възможностите в града, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Двамата са направили оглед на потенциални терени около град Плевен, посетили са индустриалните зони на града и са обсъдили възможностите за изграждане на фабрика за електромобили и електробуси в региона.

Освен тези предимства, има възможност за изграждане на карголетище в региона. Налице е и проект за доизграждане на съществуващата писта за тест драйф на автомобилите. В Плевен има няколко професионални гимназии с различен профил и Висше военновъздушно училище, от които излизат подготвени хора, които биха могли да работят в автомобилната индустрия. Така Мирослав Петров от ГЕРБ отбеляза възможностите, които дава Плевен на потенциалните инвеститори.

Днес Плевен е административен център на едноименните община и област Плевен и е най-голямото икономическо ядро на Северозападния икономически район. В края на миналата година градът има население 96 610 души и е седмият по население в България и третият по големина в Северна България, след Варна и Русе.

Според г-н Банг този град е приоритетна локация за изграждане на завод за леки и лекотоварни електромобили. Планираното производство е високотехнологично и съобразено с най-високите екологични изисквания на Европейския съюз.

Тази инвестиция може да бъде знакова за Плевен и за България, категоричен е Стамен Янев - ръководител на Българската агенция за инвестиции. "Готови сме от страна на държавата  за съдействие, предоставяне на насърчителни мерки и бързи административни процедури, както и за подпомагане изграждането на необходимата инфраструктура", казва още Стамен Янев. Той и изпълнителният директор на автомобилния клъстър Любомир Станиславов дадоха препоръки как да се развие индустриалната зона. Те се съгласиха, че развитието на пътните и интермодални връзки между Плевен и автомагистрала "Хемус" трябва да са ключови проекти през следващите две години, така че Плевен да е напълно готов за поемане на новата вълна аутомотив инвестиции, насочващи се към Северна България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във