Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Платихме ли нахалост за "Белене"?

Теменужка Петкова

Защо платихме за реакторите, предназначени за АЕЦ "Белене", над 1 млрд. лв. на "Атомстройекспорт",  без да сме сигурни, че ще може да ги използваме? Този въпрос задава заместник-председателят на националното движение "Екогласност" Петър Пенчев в социалната мрежа "Фейсбук". На 31 октомври 2016-а екологът е отправил питане по Закона за достъп до обществена информация към Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) за състоянието на проекта "Белене". И от получените отговори става ясно, че заповед за одобряване на техническия проект на ядреното съоръжение не е издавана.

"След като АЯР не е одобрявала техническия проект на АЕЦ "Белене", защо ще плащаме на Владимир Путин двата реактора за същата АЕЦ, които АЯР може и да не одобри-и-и!!!  Чуваш ли, българино - виж ги гърците как са на улицата, а ти къде си?! Един милиард лева отиват на боклука - или радиоактивните отпадъци, ако те заработят, няма да са за сметка на печелившите от производството на ток, защото радиоактивните отпадъци са монопол единствено на държавата, т.е. на народонаселението", отбелязва Пенчев.

Всъщност техническият проект, разработен от главния проектант "Атоменергопроект", бе одобрен на 28 януари 2010-а, но само от техническия съвет на Националната електрическа компания, заедно с междинния отчет за обосновка на безопасността и вероятностния анализ на безопасността. Последната дума по него има АЯР, която все още не се е произнесла. Истината е, че регулаторният орган е завършил прегледа на документацията и заключенията на експертите дават положителна оценка на приетите проектни решения и тяхното обосноваване. В резултат на проведения "стрес-тест", наложил се след аварията в АЕЦ "Фукушима", бяха направени и препоръки за допълнителни подобрения, които обаче не изискват сериозни и скъпоструващи изменения. Проблемът е политическият отказ на нашата страна от реализацията на проекта, станал факт през 2012-а. След решенията на кабинета и на Народното събрание за замразяване на строителството Агенцията за ядрено регулиране уведоми НЕК, че след като на общодържавно равнище са спрени действията за изграждане на централата в Белене, то тя няма основание да издаде краен акт за одобряването на техническия проект. 

По този повод експертът Георги Касчиев заяви преди време: "Не може да се започва изграждането на ядрена централа, без да има утвърден технически проект... Такъв утвърден проект на АЕЦ "Белене" и досега липсва. Тоест, управляващите грубо нарушиха смисъла на закона и за съжаление никой не ги попита защо не спазват изискванията за безопасност. Вторият въпрос е: защо се купува толкова скъпо нещо, без да има сключен окончателен договор между двете страни, без да имат представа управляващите откъде ще се плати и как ще се изплати този обект? Това е икономическо престъпление от най-голям мащаб."

В крайна сметка Петър Пенчев е внесъл получения от АЯР документ при главния прокурор, откъдето той е бил препратен към Софийската градска прокуратура по преписка от 2010 година. Така че дали ще получим отговорите на висящите въпроси ще зависи от прокуратурата, която повдигна обвинения на трима енергийни министри, имали отношение към проекта.

И още едно любопитно нещо стана известно от кореспонденцията между регулаторния орган и заместник-председателя на националното движение "Екогласност". То е, че в техническия проект на "Белене" не е указан срок за валидност, т.е. ако се вземе политическо решение за повторното размразяване, няма да се налага да се прави нов преглед на документацията и да се губи допълнително време. И по всичко изглежда, че се върви именно към пореден рестарт на строителството. През седмицата кабинетът взе решение да се възложи изготвянето на технико-икономически и правен анализ за реализацията на "Белене" на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавни гаранции и договори за дългосрочно изкупуване на електроенергията. Министерският съвет настоява в този анализ да се разгледа вариантът, при който активите и пасивите на проекта, които сега са в НЕК, да се прехвърлят в отделно търговско дружество и то да бъде приватизирано чрез публична и прозрачна процедура, обясни министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Aнализът ще се изготви от БАН и трябва да е готов до три месеца. Необходимо е в него да има оценка на пасивите и активите на "Белене" и едва тогава ще се пристъпи към вземането на решения. С толкова скъп проект обаче няма как да се ангажира служебно правителство, каквото се очаква да управлява страната след три месеца. Така че нещата ще се проточат допълнително. Иначе  министър Петкова съобщи още, че Индустриалната търговска банка на Китай  има интерес да финансира "Белене" при пазарни условия. Финансовата институция е потвърдила намеренията си на 14 декември при среща с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев. "Това са добри сигнали и един такъв инвеститорски интерес би трябвало да бъде проверен чрез процедура за приватизация", смята Петкова. На въпроса има ли и американски интерес към централата, тя отговори, че българските власти не разполагат с разрешение да оповестят име, както е направено това с китайците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във