Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пластмасовите отпадъци на половин Европа стигат до Черно море

В Черно море се увеличава количеството на пластмасови отпадъци. Това са наблюденията на учените от Института по океанология във Варна след  поредната експедиция за изследване на качеството на водата.

Река Дунав е най-големият замърсител на Черно море. Пластмасовите отпадъци на половин Европа се изливат в румънски териториални води и заради южното течение се събират в района на Дуранкулак и нос Калиакра. Корабният трафик също генерира боклуци, съобщава БНТ. Пластмасови острови се наблюдават по маршрута на плавателните съдове в Черно море. Става дума предимно за пластмаса, найлонови торбички, изхвърлени касетки, касетки с даже различни размери.

Резултатите за качеството на водата също са тревожни, а това е важно за екосистемата в Черно море. "Резултатите до момента са между умерено и добро по отношение на крайбрежните води и по показателите фитопланктон, дънни местообитания и макроводорасли. Трудно става самопречистването на морето. Това е един организъм, който наистина се стреми към някакъв баланс", казва доц. Кремена Стефанова от Института по океанология-Варна при БАН.

Изследванията са част от ангажиментите на страната ни към Европейския съюз за мониторинг на Черно море. Заради недостатъчното финансиране обаче учените океанолози успяват да изпълнят едва една трета от задължителните експедиции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във