Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Плащанията към бизнеса в размер на 110 лв/мвтч не са държавна помощ

Плащанията към бизнеса в размер на 110 лв/мвтч използвана електроенергия няма да се считат за държавна помощ и България може да приложи мярката за защита на небитовите потребители от високите цени на електроенергията. За това информира директорът на Главна дирекция "Конкурентоспособност" в Европейската комисия Оливие Герсент в писмо до Министерството на финансите, препратено и до Министерството на енергетиката.

"Разбираме, че мярката ще е от полза за всички потребители, различни от тези, които подлежат на регулирани цени", е записано в писмото от Еврокомисията. Въз основа на представената информация Главна дирекция  "Конкурентоспособност" счита, че мярката е неизбирателна и следователно не представлява държавна помощ.

Полученият отговор от страна на Европейската комисия отваря възможността за практическо начало на плащанията по програмата за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията. Според предвиденото в нея всички небитови крайни потребители ще бъдат компенсирани с по 110 лв. за всеки използван мегаватчас електроенергия.

Помощта ще се получава чрез приспадане на съответната сума от сметката за всеки клиент. За да се случи това, Министерството на енергетиката сключва договори с търговци на електрическа енергия, доставчици от последна инстанция, производители, които продават директно на крайни небитови клиенти, както и с оператора на организирания борсов пазар на електроенергия. До момента са подписани договори с доставчиците, които имат най-много клиенти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във