Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Плащаме още 150 млн. лева за двата патрулни кораба

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 150 млн. лева по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г., за осигуряване на второто авансово плащане по Договора между Министерството на отбраната и „FR.Lurssen Werfit GmbH & Co. KG” за реализация на Актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС”.

Плащанията за изпълнение на договора между Министерството на отбраната и „FR. Liirssen Werfit GmbH & Co. KG” ще се осъществяват в рамките на одобрените разходи за отбрана за съответната година.

С реализирането на договора ще бъдат придобити два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във Военноморските сили кораби, неподлежащи на модернизация.

През ноември миналата година военното ведомство подписа договор за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили. Изпълнител на проекта е германската фирма „Люрсен“. Цената на техниката е 1 млрд. лева.  А с началото на декември 2020 година кабинетът добри първото авансово плащане по договора в размер на 21 млн. лева. 

Военният министър Красимир Каракачанов посочи, че с проекта страната ни прави втората крачка за модернизацията на Българската армия след подписването на договора за нови изтребители.

Строежът ще бъде извършен в корабостроителен завод МТГ „Делфин“. А корабите се очаква да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във