Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Плащаме най-евтиния ток в Европа

S 250 0f636ff7 104a 4604 bde0 97c54dcec6c9

Европейската статистическа служба "Евростат" изчисли, че България е страната, в която домакинствата плащат най-евтин ток. Според данните за 2017 г. цената на електроенергията у нас е под 10 евроцента за киловатчас. Европейската статистика прави тази оценка на базата на среднопретеглена цена, която отразява общото потребление на домакинствата в различните държави. 

Таблиците показват, че най-скъп е токът в Белгия - около 28 евроцента. Над 20 евроцента за киловатчас плащат и в Ирландия, Португалия, Дания. От класацията отсъстват Германия, Испания, Италия и Кипър, тъй като тези държави не са подали данни за потреблението на електроенергия. 

За сметка на това "Евростат" предлага статистика за някои страни извън Евросъюза. Цената на тока в Турция, Молдова и Черна гора е приблизително колкото и цената на тока у нас – около 10 евроцента за киловатчас. В Сърбия и Македония пък плащат по-малко – около 8 евроцента.

Подобни оценки са направени и за цената на природния газ. Излиза, че българите плащат втората най-ниска цена за синьо гориво - около 4 евроцента за киловатчас. Първенец в това отношение е Румъния.

Най-висока пък е цената на газа в Швеция - около 12 евроцента за киловатчас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във