Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Планът за възстановяване ще бъде внесен в ЕК на 15 октомври

Риск да загубим пари по Плана за устойчивост няма. Служебният кабинет ще го внесе в края на седмицата. На 14 октомври (четвъртък) ще бъде гласуван от Министерския съвет. В петък той ще бъде внесен в Европейската комисия. Предстои тежка битка по защитата на този план и сроковете в него. Ще бъдем водени само от националния интерес, обяви служебният икономически министър Даниела Везиева. 

България е една от последните държави членки, които все още не са внесли националния си план в Европейската комисия. Страната може да разчита на 12 милиарда лева от Брюксел по възстановителния план, като 13% от тях могат да бъдат получени авансово.

Очаква се правителството да предложи на ЕК две дати за прекратяване на използването на ток от въглища - през 2038 г. или през 2040 година.

По думите на Везиева обаче България не е подготвена за енергийния преход. Икономиката и енергетиката ни са изцяло ориентирани към въглищния добив.

Според нея страната ни ще иска по-гъвкава политика за въглеродните емисии.

"Аз съм абсолютно съгласна, че трябва да има добра грижа за Маришкия басейн и всички свързани с добивната дейност. Тази тема обаче не е от вчера. Въпросът е как държавата ще се подготви за прехода. Средствата, които ще дойдат по Плана за възстановяване не са малко и ако ние ги усвоим правилно, в края на периода ще имаме добре работеща икономика”, добави Даниела Везиева пред NOVA телевизия.

„По отношение на ДДС и намалената ставка за храните, определено считам, че това трябва да продължи като тенденция и политика. Това ще подпомогне компенсанцията на инфлацията, защото ние нямаме особено големи механизми за потискането й”, допълни икономическият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във