Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Планът за възстановяване потегля към Брюксел

Правителството в оставка изпраща своя План за възстановяване в Брюксел, но за процедура по предварителна проверка от страна на Европейската комисия. Това стана ясно по време на импровизирано заседание на Министерския съвет, което странно или не се проведе в къщата на Бойко Борисов в Банкя.

Както "Банкеръ" съобщи, тази възможност бе очертана още във вторник, когато вицепремиерът Томислав Дончев бе изслушан от Комисията по бюджет и финанси в парламента, въпреки че някои депутати заподозряха, че това само ще забави процеса по предаването на плана в ЕК. 

От БСП, ДПС, "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се, мутри вън" настояха Томислав Дончев да внесе официално Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия възможно най-бързо, а проектите евентуално да бъдат променени на по-късен етап, при сформирането на ново правителство.

Искането на експертите от синдикатите и работодателските организации бе същото с идеята плащанията към страната ни да започнат през лятото.

Дончев сподели, че въпросната процедура по предварителна проверка от страна на Европейската комисия може да продължи около 2-3 седмици. 

"От тук нататък сме в състояние да стартираме процедурата, която Европейската комисия е препоръчала т.нар. предварителна проверка. Тя ще удостовери дали Планът съответства на единадесетте критерия, които са заложени в регламента. Когато тази проверка приключи Планът ще бъде готов и ще предстои да бъде одобрен от Европейската комисия", уточни по време на правителственото заседание в Банкя вицепремиерът в оставка.

"Томислав Дончев ще започне консултациите със службите на Европейската комисия с оглед окончателното изпращане на Проекта на Плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел. Видяхме, че няма други Планове, дори няма и някакви предложения", каза на свой ред премиерът в оставка Бойко Борисов.

Днес парламентарната комисия по бюджет и финанси продължава обсъжданията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във