Банкеръ Daily

Атанас Пеканов:

Планът за възстановяване е много по-амбициозен от предишния

Парламентът изслушва служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост, промените, направени от служебния кабинет в него, и готовността за внасяне в Европейската комисия.

Изслушването беше инициирано от "Изправи се БГ! Ние идваме!". Мария Капон от ИБГНИ отбеляза, че България се очаква да получи 6,3 млрд. евро. Това е неповторима възможност за България, да преобразуваме страната си и да наваксаме набързо пропуснатите години, посочи тя. Капон смята, че внасянето му е било нарочно саботирано от предишното правителство.

"Миналата седмица публикувахме ревизираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Той е много по-амбициозен и по-добър от предишния.  В него са заложени 57 инвестиционни реформи и 43 проекта, като сме ги надградили с 11 нови инвестиционни проекта и 7 проекта", каза от парламентарната трибуна служебният Атанас Пеканов. "Променили сме част от проектите, в които сме намерили проблеми. Това ще отключи през следващите 7 години 12,6 млрд. лева. Но освен парите от Европа, ще се отключат още 8 млрд. лева частни инвестиции", добави той. 

По думите му е важно е да си даваме сметка за общия макроикономически импулс, който ще дойде по този важен механизъм. "Надявам се, че ако парите по Плана за възстановяване бъдат използвани правилно, то те ще повишат потенциала на икономиката и ще доведат до по-високи доходи. За това обаче се изисква приемственост и реформи, които да се случат в следващите години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във