Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Планови ремонти" покачили цената на бензина

За седмица бензин А 95 поскъпва с 0.03 лв. а за месец с 0.08 лева. За последните три месеца за литър от май-масовото гориво плащаме средно с 0.26 лв. повече, съобщава bTV. До края на седмицата е възможно още едно увеличение до 0.02 лева.

Според експерта от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев - бензинът поскъпвал по съвсем обективни причини - повечето рафинерии в региона били в планови ремонти, също и в рафинериите в ЕС.

"За месец бензинът у нас е поскъпнал с 3%, или 7- 8 стотинки, но при дизеловото гориво дори има понижение около 1%. Ние сме един малък пазар, който е част от глобалния - каквото се случи на глобалния пазар, това се случва и у нас", отчете Бенчев. 

"Това са съвсем нормални тенденции за сезона, а има пък и едно поскъпване на бензиновото гориво, готовия нефтопродукт в борсата в Ротердам и Средиземноморската борса, които са важни за определянето на цените на горивата в страната. И то едно сериозно поскъпване за около месец в рамките на около 8 евроцента за литър. Общо взето и това е напълно нормално да се отрази на цените на горивата в страната", каза още експертът.

Той е категоричен, че през последните две години няма спекулативно вдигане на цените на горивата преди празници и през лятото, когато хората пътуват повече.

Facebook logo
Бъдете с нас и във