Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Планинското земеделие е специфично заради по-трудните условия

Планинското земеделие е специфично заради по-трудните производствени условия. Същевременно в тези региони животновъдството е с традиционен и вековен поминък. "Необходим е специален подход за неговото развитие, за да стане то привлекателно като бизнес.“ Това е отбелязал заместник-министърът на земеделието Георги Събев на среща с фермери, на която са обсъдени перспективите за развитието на планинското земеделие и животновъдство. Тя се е провела в с. Смилян, област Смолян, по инициатива на земеделски стопани.

Аграрният заместник-министър е запознал стопаните с възможностите за подпомагане на секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“ в Стратегическия план, както и със специалното финансиране за планинските райони, включително и термина за качество „Планински продукт“. Животновъдите са споделили необходимостта от създаване на кланици, за да бъде по-успешна реализацията на продуктите им.

Коментирани са били и проблемите с реализация на земеделската продукция, както и предлагането й на пазара. Повдигнат е бил и въпросът за фермерските пазари, на които производителите могат директно да представят своята продукция и създаването на условия за регулирането им в системата на общия пазар.

Участниците в срещата са поставили и сериозния въпрос със заболяванията по картофите, тъй като картофопроизводството е с традиции в региона и е от малкото икономически рентабилни дейности. Според земеделските производители  е необходимо държавата да предприеме действия за подпомагане и защита на сектора. Дискутиран е бил и проблемът с пасищата и състоянието на горите в областта.

Заместник-министърът е отбелязал и необходимостта да бъдат поставени основите на междусекторно сдружаване на стопаните в Смолянска област. По думите му там земеделието е специфично и е добре местните заинтересовани страни да комуникират по-активно с обществото.

В срещата са взели участие представители на туристическия бизнес, Националната служба за съвети в земеделието, растениевъди, експерти от Държавен фонд „Земеделие“, животновъди, представител на местна животновъдна организация, млекопреработватели от региона, както и други местни заинтересовани лица, с отношение към развитието на селското стопанство и  селските райони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във