Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пламен Грозданов: Ще има поскъпване на горивата и тока

Пламен Грозданов (вляво)

Изпълнителният директор на сдружението "Произведено в България - Съюз на малкия и среден бизнес" Пламен Грозданов очаква известно поскъпване на горивата и електроенергията.

"По всички данни, които четем и наблюдаваме, ще има известно поскъпване на горивата, вървим към увеличение на цената на електроенергията. Както виждате, бизнесът заяви стачна готовност по повод цените, които ще се предлагат от т.нар. "американски централи". Това по никакъв начин не помага за подобряване на бизнес средата", обясни Грозданов пред Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му бизнесът е притеснен от някои действия на управляващите. 

"Ще дам пример за проекта за промени на Наказателния кодекс, където незнайно защо правителството се готви да приравни корупцията в държавния сектор с тази в частния сектор. Това е една груба намеса в гражданския и търговски оборот на страната. Това е неправомерно разширяване на приложното поле на приложение на НК, още повече че там проблемите могат да се решават по Търговски закон, по граждански процесуални закони. Практически се инкриминира всяко неизпълняване на договор. Това е страшно, още повече за страна като нашата, която е страна на малкия и среден бизнес", уточни Пламен Грозданов

Друг проблем пред бизнеса са кадрите, отбеляза изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България". Наскоро излезе Индексът на конкурентоспособността на талантите. Показателите ни са много зле. Ние сме на 47 място от 119, но на 27 място от 28-те държави на ЕС. Що се отнася до уменията ни да привличаме чужди специалисти - ние сме на 75-о място. По пригодност на образователната ни система към нуждите на бизнеса сме почти в края - на 97 място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във