Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Плажовете ще са готови за български туристи от 1 юни

Работим в тази посока новият активен летен сезон да започне от 1 юли. Това означава да имаме възможност да посрещаме и чуждестранни туристи, а още от 1 юни плажовете ще бъдат готови, за да посрещнат български туристи, съобщи туристическият министър Николина Ангелкова. 

"Работата в сектор туризъм ще бъде нова, различна и няма да бъде такава, каквато я познавахме преди пандемията. Изключително важно за една дестинация е тя да бъде сигурна и да предлага такива мерки, които да гарантират здравната безопасност, и да вдъхват увереност. България е давана за пример за изключително бързите и навременно взетите мерки", добави Ангелкова.

Заповедта за туристически пътувания в страната отпада на 13 май. До дни ще бъдат представени изготвените правила и изисквания за туризъм. Министерството на туризма и здравното ведомство изработват пакет от изисквания за социално дистанциране и дезинфекция в хотелите и местата за настаняване.

Позицията на управляващото мнозинство от ГЕРБ и Обединени патриоти е, че туризмът трябва да бъде подкрепен извън останалите антикризисни мерки. Причината да няма решение от правителството е неяснотата около летния сезон.

Управляващите постигнаха съгласие по предложения на НФСБ и ВМРО за подпомагане на туризма. Първите идеи са предлагането на ваучери за туристически услуги. Групите, които ще имат достъп до тях, начинът им на прилагане и сроковете, ще бъдат допълнително обсъдени. Засега е ясно единствено, че те ще важат само за социално осигурени хора, които нямат задължения към държавата.  Плажните принадлежности за сезон 2020 - чадъри, масички, шезлонги - ще бъдат безплатни, или на символична цена.

Българската стопанска камара вече изрази своята принципна подкрепа за използване на ваучерна система целенасочена подкрепа на туристическия бранш, който е изправен пред тежко изпитание. Не може да си обясни обаче, кои българи ще могат да се възползват от нея. В писмо на председателя на камарата Радосвет Радев до Народното събрание се казва, че в планът за предложеният механизъм  за спасяване на туризма съдържа някои вътрешни противоречия, а част от предложнеята са неприемливи във вида, в който са представени. 

Бизнесът подкрепя предложението издаването на ваучери за почивка да бъде финансирано от държавата. Неясни остават мотивите на вносителите как е определен кръгът от лица, имащи право да получат ваучери

Нов законопроект на НФСБ предвижда компенсации за концесионерите на плажове, когато бъдат премахнати цените на чадърите и шезлонгите. Симеонов предлага концесионната такса, която прибира държавата, да бъде намалена с 50%.

Концесионерите на плажове обаче са против идеята да дават напълно безплатно чадъри и шезлонги на летовниците този сезон, защото основният разход на всеки наемател на плаж се явява неговото обезопасяване – спасители, медицински лица, хората, които чистят, както и тези, които поставят и обслужват чадърите и шезлонгите, изчисляват наемателите на плажове.

Намаляване на ДДС за ресторантьорски услуги до 9% и дори до 5%, и държавата да плаща 6000 евро за всеки чартър с туристи, пък са част от идеите на ВМРО за подпомагане на туристическия бранш.

На 13 май се очаква Европейският съюз да излезе с единни стъпки по отношение на пътуването в рамките на алианса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във