Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Плаж "Корал" скара и геодезистите

S 250 90035e24 3613 4e1a b82a d891d27e0d5b

Хората от  Камарата  на геодезистите, чийто  председател е Йоан Крикор Каратерзиян, смятат, че властта у нас нарушава Конституцията на Република България. Това става ясно от официалната  позиция, която Камарата изпрати до министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков във връзка със случващото се на  плажа  "Корал". Повод за такава тяхна реакция даде  съдебният спор между  общината в Царево, на чиято територия се намира "Корал",  и  испанския инвеститор "Ибердрола Инмобилиария", който притежава имот зад плажа -  дали като собственик има право да строи там.

Експертите от Камарата  смятат, че почти цялата площ  на няколко поземлени имота в село Лозенец е  разположена  върху дюни, а в същото време властите у нас проявяват странно бездействие по отношение на статута на един от най-красивите екоплажове по нашето Черноморие. Аргументите  за това заключение се основават  на  публичната  информация в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, от която ясно се вижда, че  цитираните от Камарата поземлени имоти  в село Лозенец са почти изцяло разположени върху дюни, непосредствено граничещи с морски плаж, който беше обявен  за подходящ за природосъобразен туризъм. Геодезистите сочат, че именно върху тези имоти е предвидено застрояване.

В позицията си те припомнят, че според текстовете на Закона за устройство на черноморското крайбрежие министърът на туризма е този, който заявява необходимите изменения  в кадастралната карта. А това според тях означава, че е задължение   на министър Николина Ангелкова  да подаде заявление, с което върху картата да се отрази границата на крайбрежната плажна ивица - странно защо обаче  туристическото ведомство все още не е  направило нищо по въпроса.

Именно тези "пропуски", подчертават геодезистите от Камарата, дават  възможност Конституцията на Република България да бъде погазена от  органите на изпълнителната власт - централна и местна. Експертите изразяват опасенията си, че по този начин се отваря вратата  за  незаконосъобразното проектиране на Общия устройствен план на община Царево, и подчертават,  че при изработване на такъв план  трябва да се използват всички възможни данни за територията. Експертите са на мнение, че в проекта за него  се набива на очи, че е "пропуснато"  отразяване на крайбрежната плажна ивица и  грешно нанесената  граница на охранителна зона "А" ( бел. ред. -  по закон тя трябва да бъде ситуирана  на 100 м  от брега). Що се отнася до плажната ивица, тя пък била включена в границите на населеното място, където е предвидено застрояване  върху  терен от 300 кв. м, което на практика означава, че вече  разгънатата  застроена площ ще отиде към 1000 кв. метра.

В писмото си геодезистите доказват по неоспорим начин, че територията на имотите (с номера по кадастър 44094.3.954, 44094.22.33 и 44094.22.18) е публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна. И са категорични, че заграждането ѝ е незаконно, а  отчуждаването на тези имоти в полза на държавата е задължително, тъй като те попадат в територията на публичната държавна собственост. Те  поставят и пет искания към управляващите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството да сезира прокуратурата за отмяна на актовете за одобряване на подробните устройствени планове, с които са урегулирани посочените имоти и е променено предназначението им. Пред Нанков те настояват да отчужди частните имоти, попадащи в територията, която е изключителна държавна собственост, както и да състави съответния акт за изключителна държавна собственост за територията на крайбрежната плажна ивица.

Съсловната организация настоява също  министър  Нанков да задължи кмета на Царево Георги Лапчев да публикува подробните устройствени планове на общината в пълния им обем. В писмото им се казва: "Моля  да извършите обстойна проверка на процедираните подробни устройствени планове на територията на изключителната държавна собственост в границите на община Царево и ако намерите съществени пропуски в плановете и/или административните процедури, да уведомите за това главния прокурор на България за предприемане на действия по отмяна на актовете за одобряването им. Предлагаме да Ви окажем пълно съдействие при проверките."

Геодезистите настояват още главният  прокурор да се произнесе за нарушаването на конституцията и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, неизвършените действия в защита на обществения интерес и нанесените щети на гражданите на България заради затруднения достъп до плажа "Корал".

Тази позиция обаче не се хареса на представителите на другото професионално сдружение - Камарата на инженерите по геодезия, с председател инж. Милен Димиев, които се втурнаха  да оспорват  представителната легитимност  на колегите си. Но  хората на Димиев не продумаха и дума по конкретния казус, който очевидно вълнува обществото. 

Странно защо у нас всеки иска да покаже, че той е "истинският", но когато става дума за парещ проблем, мълчаливците стават много  повече...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във