Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пивоварите и ЕК се споразумяха за хранителната информация в бирата

S 250 cb763163 bff0 48dd a5f9 985f91ba360a

Асоциациите на пивоварите от държавите в Европейския съюз подписаха в Брюксел Меморандум до 2022 г. на етикетите на бирените бутилки и кенове да се предоставя информация за съставките и енергийната стойност на пивото. Амбициозните цели бяха договорени доброволно с Европейската комисия и бяха приети от Общото събрание на Пивоварите на Европа през юни тази година. Целта на меморандума е компаниите да поемат отговорност за въвеждането на тази практика, а браншовите организации да подкрепят тези усилия, включително чрез мониторинг и широка отчетност. 

„Възползвам се от възможността да ви поздравя за ангажиментите ви към етикирането на пивото. Бих искал също да ви насърча да продължите да бъдете пионери по този въпрос в по-широкия алкохолен сектор. Потребителите имат право да знаят повече за това, което съдържат напитките им и как се отразява то върху здравето им. Те искат информацията да е ясна и прозрачна – непрекъснато получаваме това послание по време на работата си в сферата на общественото здравеопазване и безопасността на храните“, коментира еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис. 

Към момента  в страните от ЕС 60% от етикетите на пивото са с данни за енергийната стойност, а 85% - имат списък на съставките. С днешна дата в Европейския съюз 2 от всеки 3 бири вече имат информация за калориите, а 4 от всеки 5 бири - за съставките. В същото време България е сред първенците в изпълнението на този доброволен ангажимент на бранша, като приблизително 98% от произвежданото в страната пиво вече има върху етикетите си тази информация.  

Меморандумът за разбирателство и Brewers' Ambition 2022 бяха подписани от 37 организации, включително 25 национални асоциации на пивоварите. На събитието бяха представени стотици различни марки бира от цяла Европа, включително и от България, които показват доброволното прилагане на изискванията за етикиране. Това демонстрира мащаба на ангажимента и все по-голямото разнообразие в бирения сектор на стария континент, който вече включва над 9500 пивоварни.  

Най-общо една европейска лагер бира тип Пилзен има 90 - 92% вода, 4,2% алкохол, 2,9% въглехидрати, 0,3% белтък и 0% мазнини. Благодарение на естествените си съставки пивото съдържа и 0,2% фибри, 1000 микрограма/л. фенолни антиоксиданти, витамини и минерали. В една бутилка от 0.5 литра бира усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза витамини В комплекс. В 100 ml бира има 42 кcal.

В рамките на събитието,  генералният секретар на Пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон коментира, че в ЕС има спад на употребата на алкохол като цяло. Конкретно за пивото, той заяви, че през последните пет-шест години консумацията на бира в Европа се стабилизира и дори леко се повиши за последните две години. В същото време безалкохолната бира вече има сериозен дял в общия обем на бирения пазар, което се очертава и като трайна тенденция.  

За повече от половин век Пивоварите на Европа, със седалище в Брюксел, е гласът на бирената индустрия пред европейските и международни институции. Организацията обединява националните  асоциации на пивоварите от страните на Европейския съюз, Норвегия, Швейцария и Турция. Съюзът на пивоварите в България е член на организацията от 2008.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във