Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПИШМАН ИНВЕСТИТОРИ ХАРЕСАХА И ФЛОТА

Пенко Клочков, бивш директор на Главна дирекция Морска администрация при Министерството на транспорта, и Георги Бонин, президент на варненската Бон Марин и съдружник на Клочков в цял куп други фирми, са довели шведската фирма Фисон инвест специално за да приватизира параходство Български морски флот. Двамата, изглежда, не ги е смутило това, че през 1999 г. Фисон инвест е реализирала оборот колкото месечна социална помощ в Швеция.
Преди няколко седмици, след усилено лобиране от страна на Клочков и Бонин, министър Антони Славински приел в кабинета си представителите на Фисон инвест, научи в.БАНКЕРЪ от източник в Министерството на транспорта и съобщенията, пожелал да остане анонимен. Шведската фирма изразила горещото си желание да приватизира параходство Български морски флот. А Славински обяснил, че процедурата за приватизация на флота наистина е обявена (преди девет месеца - бел. а.), но че на практика е замразена, тъй като все още няма избран консултант, не са направени правен анализ и пазарна оценка на дружеството. Според някои информации министърът, а според други - Клочков и Бонин, пренасочили шведите към Варненска корабостроителница.
Клюката си е клюка, но Фисон инвест изненадващо харесват идеята, посещават завода (където са били развеждани от представители на варненската частна корабна компания Делфин 1) и правят две пресконференции - едната във Варна, а втората - в София. На срещите си с журналисти хората от Фисон инвест представят грандиозни планове и за корабостроителницата, и за параходството. Като например, че като станат собственици на завода, веднага ще започнат да строят пътнически кораби. Договорът за наемането на зала за пресконференцията във Фестивалния комплекс във Варна е подписан от представител на Делфин 1. Много е вероятно и парите за наема да са преведени от същата компания, странно услужлива към неизвестните до този момент кандидат-купувачи. Самите шведи отправят и питания за приватизацията на Варненска корабостроителница и БМФ съответно до Министерството на икономиката и до Агенцията за приватизация. А медийният шум около тях кара български служители да проучат що за стратегически инвеститор е Фисон инвест. Оказва се обаче, че други вече са се поинтересували, при това преди повече от една година.
В началото на март 2000 г. Министерството на икономиката изпраща запитване до българското посолство в Стокхолм за проверка на същата фирма. Запитването е по повод на ангажирането на Фисон инвест в организацията и спонсорирането на Bulgaria Expo 2000. Във факс, изпратен от шведската столица до вицепремиера Петър Жотев, заместник-министъра на икономиката Христо Михайловски и заместник-министъра на външните работи Владимир Кисьов, се отбелязва, че въпросните фирми Fison AB и Fison Invest са напълно неизвестни в деловите кръгове на Швеция. Съгласно приложените извадки от PRV (Служба за патенти и регистрации) Fison AB е регистрирана на 18.06.1999 година. Акционерният й капитал към 17.01.2000 г. е 3.6 млн. шв. крони (780 хил. долара) и е постигнат чрез увеличение на основния капитал от 100 хил. шв. крони (11.4 хил. долара) с нова емисия на акции на стойност 3.5 шв. крони. Акциите й не се търгуват на Стокхолмската борса, тъй като фирмата все още не отговаря на изискванията за представяне на тържището. На 25 март 2000 г. Fison AB е взела решение за ново увеличение на капитала чрез емитиране на акции на стойност 6.4 млн. шв. крони. Засега, се казва във факса, тя няма реална дейност, освен увеличаването на капитала чрез нови акции. Направената от посолството проверка в PRV установява, че оборотът на Fison AB за 1999 г. е 10 хил. шв. крони (1140 долара), което според шведската служба за патенти и регистрации е изключително необичайно за тази страна. И как не, след като сумата е съизмерима с месечната социална помощ в Швеция.
Що се отнася до другата фирма - Fison Invest, то тя е регистрирана на 4 февруари 2000 г., с акционерен капитал от 100 хил. шв. крони (11.4 хил. щ. долара). Управители и на двете фирми са Джон Бернстрьом и Мариела Ортега, която е от български произход.
Изпратеният от Стокхолм факс съдържа и други любопитни подробности. Както сами можете да се уверите от приложените документи - обръщат внимание от посолството - посочените в изготвения от Fison профил данни за акционерен капитал на двете фирми силно се разминават с представената от компетентния регистър PRV справка, като за Fison Invest фирмата е посочила акционерен капитал 11 млн. долара при реален капитал 11.4 хил. долара.
След всичко това от посолството ни в Швеция изразяват сериозните си резерви и съвсем логично стигат до въпроса какви ли ще са реалните интереси на една фирма, създадена според нейния профил за работа в Източна Европа и специално България ...
Толкова за поредния голям стратегически инвеститор с апетити към български предприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във