Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Пирогов": Кацаров не е бил на безплатен преглед, не му се полага

Болница "Пирогов" разпространи до медиите уточнение във връзка с изказване на служебния здравен министър Стойчо Кацаров пред БНТ. От здравното заведение твърдят, че в периода 23-27 януари Кацаров не е бил на безплатен контролен преглед в „Пирогов”, защото такъв не му се полага. Той е бил изписан след болничното лечение на тежък COVID-19 на 12 декември 2020 г. 

По правило срокът за безплатни изследвания и контролни консултации със специалист е един месец, подчертават от "Пирогов".

Преди ни здравния министър обяви, че той е един от фиктивните пациенти, заради които болницата трябва да връща 1 млн. лв., а директорът ѝ Асен Балтов беше сменен.

Кацаров заяви пред БНТ, че през януари е отишъл само на контролен преглед, на който има право, защото на всеки пациент се полагат 2 контролни прегледа след хоспитализация. Той твърди, че е разбрал за фиктивната му хоспитализация няколко месеца по-късно, след което поискал от НЗОК справка, отишъл до "Пирогов" и тогава взел историята на заболяването. След това поискал от НЗОК да заличи фалшивата му диагноза чернодробна цироза, но се оказало, че това може да направи само болницата. Кацаров призова да се заличат фалшивите диагнози и на останалите 400 пациенти, за които проверката на НЗОК установи, че са фиктивни.

В петък пред болницата отново излязоха медици на протест срещу обвиненията, че лечебното заведение е източвало Здравната каса и срещу уволнението на директора проф. Асен Балтов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във