Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Пиринските кметове държат здраво креслата си

S 250 7db42bcd 5af3 44fa ac66 38d374575da4
S 250 7fec24af abb6 46be 8364 412ae19eed1f
S 250 7133c323 9d36 4d61 8277 37262c65543a
S 250 81d79a82 e974 406a a539 82efe2b3023d

Битката за кметските столове в Пиринския регион със сигурност ще бъде истинско сражение.

„Окопали“ се от години в удобните си кресла, градоначалниците ще ги бранят до последно. Част от тях са истинско попадение за своите партии, други ще се състезават за властта само заради „кокала“. А в този регион безспорно по него все още има доста за оглозгване.

Повечето от тях са богати хора и ако сме нормална държава, това би било безспорен плюс за тях - поговорката казва, че претрупаната трапеза убива апетита. Само че у нас често става и обратно - повечето иска повече.

Един от кметовете, който влезе в управлението

като безспорно състоятелен човек

е  градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов. Още преди парламентарните избори през 2009-а, когато беше водач на пиринската листа на ГЕРБ, той декларира завидно материално положение. По това време той притежаваше 1/2 апартамент от 120 кв. м в центъра на Благоевград, къща от 262 кв. м и двор от 527 кв. м в София, апартамент в черноморския курорт "Св. Влас" от 52 кв. м и жилищна сграда в софийското село Плана. А също и къща от 87 кв. м с двор 520 кв. м в Рударци. Наличните му пари в брой по това време са 140 000 лв., но беше натрупал и сериозни кредити към три банки на стойност над 250 000 лева.

Преди да стане народен представител, Камбитов е собственик в три фирми: „Камбитов и син“ ЕООД, в  „Лес Инвест“ притежава 50% и във „Форест Бул“ - 98 процента. По-късно ги прехвърля на жената, с която живее - Сашка Лулеова.

От декларацията му след последните местни избори през 2011-а, подадена в качеството му на кмет, става ясно, че промяна в имотното му състояние не е настъпила, но както кредитите, така и депозитите му са се стопили.

За разлика от повечето свои колеги, по време на кметуването си Камбитов не само не подобрява имотното се състояние, но е принуден и да разпродава част от имуществото си, за да погаси стари задължения. През 2014-а той продава вилата и парцела си в пернишкото село Рударци. 

Все още информацията в Търговския регистър сочи, че е почти едноличен собственик (499 дяла от общо 500) във фирма „БУЛТУР 2012“  ООД, която се управлява от жена му, но тя притежава в нея само един дял. Ако съдим обаче по финансовите отчети на дружеството, финансовото му състояние далеч не е за завиждане. Нещо повече, дяловете на фирмата са били запорирани от частен съдебен изпълнител още през 2013-а, но очевидно кредитът на дружеството е бил рефинансиран от друга банка, тъй като в момента е вписан в последната декларация на благоевградския кмет.

Камбитов вече е успял да стопи банковите си влогове, тъй като в декларацията му те вече са изчезнали. По всяка вероятност с тях е погасявал стари задължения. И на практика официални авоари извън кметската си заплата няма.

Очевидно заниманията му са насочени основно към осигуряване на инвестициите в града, който стана първенец в Националната програма за саниране, чрез която 20 хил. жители скоро ще осъмнат в обновените си домове. Наскоро Камбитов получи и наградата "Ефективно управление на европроекти". Амбицията му е да превърне Благоевград в регионален лидер.

Нелека ще бъде и

битката за най-бързо развиващия се наш зимен курорт - Банско

Сегашният му кмет Георги Икономов, който на предишните  местни избори успя да се справи с уж непобедимия дългогодишен кмет на града Александър Краваров, също е състоятелен човек. През 2010-а, като народен представител от групата на ГЕРБ, той декларира къща от 180 кв. м с двор от 450 кв. м в Банско. По това време Икономов няма влогове, но пък е дал 49 000 лв. заем на фирмата си "Иванико тур" ООД. Съпругата му Павлина е подпомогнала същото дружество с 24 200 лева. Икономов е притежавал дялове и във фирма „Василак 20“ ООД, а съпругата му - в „Пирин хънтър“ ООД. Преди да стане народен представител - през юли 2009-а е заработил от хонорари и от дивиденти около 12 хил. лв., а съпругата му за цялата година е получила малко над 24 000 лева. През 2012-а, когато подава новата си декларация, вече като кмет на Банско, имотното му състояние не се е променило, но е успял да изплати задълженията си. А съпругата му дори успява да спастри 5300 лева. По това време тя придобива и дяловете на мъжа си в дружествата „Иванико тур“ ООД, „Иванико“ ЕООД, „Василак 20“ ЕООД , „Ай джи консулт ООД, „ЕПИКК Инвест“ ООД и да си докара доходи от допълнителни дейности и от дивиденти за близо 20 хил. лева. А самият Икономов е получил едва 5000 лева.

През 2013-а оправната съпруга на кмета декларира придобиването на поземлен имот в Разлог от 305 кв. м на цена 7500 лв. и самостоятелен обект в сграда в града, разположен на 104  кв. метра. Цената му е 12 500 лева. За да развива дейността си, госпожа Икономова е ползвала заем от собствената си „Иванико тур“ ООД в размер на  20 405 евро и от "Епик инвест "ООД, в която е съдружник - 15 000 лева. В същото време годишният дивидент, който съпругата на кмета отчита от дейността си през тази година, е близо 38 000 лева. За разлика от нея, Икономов е успял да си осигури едва 10 881 лв. допълнителни доходи. От декларацията за тази година става ясно, че съпругата му е купила още един парцел в Банско - 835 кв. м за 117 180 лева. Но семейството не трупа пари по банкови влогове.

Независимият градоначалник на южния курортен град Сандански Андон Тотев

за четвърти път се гласи да управлява града.

За разлика от повечето си колеги, предпочита да държи парите си в банки. Започва кариерата си на кмет (според декларацията му от 2007-а) с влогове от 15 261 щ. долара и 17 470 евро, които били спестени от заплата. Година по-късно получава в наследство вила в Сандански и парцел в с. Джигурово. Вложенията му са вече 30 хил. лв. и 19 728 евро, а съпругата му София има 18 хил. лева. През следващата 2009-а влоговете на семейството се увеличават. Тотев вече има 31 640 лв., 20 211 евро и 16 496 щ. долара, а съпругата му е натрупала 38 хил. лева. В същата година тя придобива и дялове от фирмите "Доса плод" ООД, "Деси - Т" ООД и "Сеа карс" ООД. През следващите години официална промяна в имотното му състояние няма. Влоговете на семейството му дори намаляват малко. Според хората в региона обаче кметът им едва ли е обеднял - според коментарите на съгражданите му през ръцете му минават милиони от европейски проекти, а за развитието на града не било направено кой знае колко. Градът бил останал без общински имоти, без парк, без въздух, без плодохранилище, без автогара, без детски площадки и тревни площи. А върху тях се строи с разрешения от кметството. В същото време спестовникът Тотев и съпругата му София кътат солидни средства в банки. От последната му декларация става ясно, че той е успял да спастри 90 555 лв. в „Уникредит Булбанк“,  а жена му 10 000 лева. Освен това тя има и влог в размер на 46 723 лв. в Пощенска банка.

Един от най-скандалните кметове

в региона - този на Петрич - Вельо Илиев, чието шуробаджанашко управление лъсна през май, също не смята да се отказва от кметското кресло. Въпреки че в окръжната прокуратура в Благоевград все още отлежават материалите за скалъпени и направо безумни обществени поръчки. Сред тях има такъв случай: собственици на фризьорски салон, на автосервиз и на баничарница трябвало да извършат строителство на канализация и ремонт на детски градини и площадка, за които обаче те дори и не знаеха. Макар че държавното обвинение все още рови из купищата нарушения, Илиев ще се бори за пети мандат в граничния град. Макар че след тези скандали всичките девет партии, които доскоро го подкрепяха, оттеглиха доверието си към него. Въпреки това той успя да се кандидатира за предстоящите избори като независим чрез създаденото в негова чест сдружение „Роден край“.

Първата публикувана декларация за имотното му състояние от Сметната палата е от 2007 година. По това време Илиев има само един парцел от 430 кв. м, който дори не е негов, а е дарение на съпругата му Ваня. Той самият притежава банков влог от 20 хил. лева. В документите от онова време четем, че годишните му доходи са повече от скромни - като земеделски производител той е получил 5 хил. лв., а жена му - 3 хил. лева.

През 2009-а вече придобива наследствено място с учредено право на строеж върху 282 кв. м, оценено на 105 хил. лева. Същата година той тегли и кредит от 30 хил. лв. и успява да си купи на лизинг „Фолксваген голф“  за 13 100 лева. Декларира и налични средства в размер на 45 хил. лв., и банков влог от 20 хил. евро.

От последната му подадена декларация ( в началото на този година) става ясно, че спестяванията му са се стопили до 8376 лева. Илиев има афинитет към автомобилите. През 2013-а той продава семейния „Фиат Брава“ за 2 хил. лв. и купува на името на жена си „Тойота айго“ за скромната сума от 5500 лева.

Ракетата носител на Илиев, партията ВМРО, се отрече от него и обяви, че в продължение на четири мандата управлението му е превърнало Петрич в община със затихващи функции, която бодро крачки към фалита. Неговото управление е оставило града и селата без ефективно работеща болница, без минерална баня и топла минерална вода, без общинска аптечна фирма и без пазар - него Илиев буквално подарил на още по-скандалния бизнесмен Костадин Хаджииванов (по-известен като Коце Маца) ведно с емблемата на Петрич - ресторант „Яворите”, пишат в своя декларация воеводите.

Друг любопитен кандидат е сегашният и със сигурност бъдещ кмет на Симитли, който

ще се състезава сам със себе си

на предстоящите избори Апостол Апостолов (Поли), единственият кандидат да управлява отдавна приватизирания на практика градец. В същото време неговата „партида“ в окръжната прокуратура, а и в съда в Благоевград е доста обемиста. Резултатът обаче засега е повече от печален.

Още през март 2009-а в. "БАНКЕРЪ“ в текст под заглавие „Селски кмет превръща Симитли във феодално владение“ не само предупреди за предстоящото приватизиране на града, но публикува и документи и за нагласени обществени поръчки, и за разпродажба на общински имоти на смешни цени. Купувачите им са близки до кмета Апостолов хора. Изнесените от нас данни, нарушенията, които бяха обстойно описани в доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция от 2008-а, и тези, до които уж прокуратурата се беше добрала, в една нормална държава биха били достатъчни този човек отдавна да е "на топло". Нещо повече, Апостолов успя да постигне непостижимото - той успя да „помири“ непримиримите уж политически опоненти - ГЕРБ и БСП, които дружно го подкрепиха и за следващия му мандат. Нищо че из залите на съда в Благоевград все още не могат да вземат решение дали има, или не вина за купищата административни нарушения (или тя е само на чистачката в общината...?!). Самата община е напът да бъде осъдена за неразплатени задължения към фирми изпълнителки, които отдавна са надхвърлили  3 млн. лв., разказват хора, запознати с кухнята. По информация на в. „БАНКЕРЪ“ една от „компаниите кредиторки“ с най-голям „дял“ е прословутата „Агромах“, която от години е абонирана за обществените поръчки за строителство в общината. От офиса на строителната компания обаче не пожелаха да ни дадат отговор за каква точна сума става. Очевидно, за да не си ритнат „канчето“...

Другата строителна фирма, която също от години печели част от поръчките за строителство в общината, е „Аделина Стил-99“  ЕООД. Неин собственик и управител е Искра Георгиева, за която в. „БАНКЕРЪ“ писа отдавна, че също се е превърнала в сериозен „кредитор“ на общината . По наша информация тя вече притежава изпълнителен лист за запор на сметките на кметството в Симитли. Адвокатът на фирмата Георги Чорбаджийски потвърди нашата информация, но също не пожела да даде повече подробности по случая, тъй като клиентите му не са му дали разрешение за това.

Нищо чудно скоро „успешният“ симитлийски кмет скоро да стане служител в някоя от канторите на частните съдебни изпълнители, които със сигурност не просто ще запорират сметките, но ще пристъпят и към публични продажби на имущество.

По-известният като Поли градоначалник няма и лев спестени пари, има само задължения, ако се съди по декларацията му в Сметната палата. В „Инвестбанк“ той е „заприходил“ два кредита - първият от  50 хил. лв. и вторият от 20 хил. лв, а задължението му към ПИБ  е 30 хил. евро. Да се чуди човек как Апостолов ще се справи с тази „тежест“, при положение че декларираните годишни доходи на съпругата му от „стопанска дейност“ са 39 750 лв., а тези от неговата кметска заплата със сигурност са наполовина...?!

Своеобразен рекорд

за престой на кметския стол се опитва да постави сегашният кмет на Гоце Делчев Владимир Москов. Пет мандата очевидно не са били достатъчни на червения градоначалник и той тръгна на битка за шестия - отново с подкрепата на столетницата.

Само преди месец името му беше забъркано в скандал с обществени поръчки. Граждани на гр. Гоце Делчев сезираха главния прокурор  Сотир Цацаров, министър-председателя Бойко Борисов, Сметната палата, Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към 43-ото НС и началника на ДНСК за далавери за над половин милион лева. Жителите на общината  потърсиха съдействие от отговорните институции и медиите, след като съзряха грубо нарушение на закона. На 15 май тази година кметството обявява конкурс за избор на изпълнител на строително-монтажни дейности, които обаче... са вече приключили.

От приложените документи стана явно, че кметът е възложил извършването на определени ремонтни дейности на конкретни фирми в нарушение на Закона за обществените поръчки. Ремонтите обаче са извършени много преди търга и, изглежда, че той се обявява само за да бъдат „разчистени сметките“ с въпросните фирми. Оттук възниква въпросът на какъв принцип са избрани те и какъв е смисълът да бъде обявявана обществена поръчка, питат хората. Отговор обаче така и не получават.

Инак несменяемият кмет на града по документи е гол като пушка. Ако съдим още от първата му декларация (от 2007-а), единственото, което притежава, е лек автомобил „Нисан-Алмера Тено“, купен за 3200 лв., и два банкови заема от по 5 хил. лева. Няма влогове, няма имоти. През 2008-а съпругата му Мария получава като дарение земеделска земя в местността "Чифлигарски лозя" в града. Странно защо обаче в декларацията му не съществуват данни колко декара е тя...?! На следващата година единственият допълнителен доход в семейството (извън кметската заплата)  е също на жена му. Той е описан като“ доходи от стопанска дейност като едноличен търговец“ и е в размер на 11 471 лева. Единствената регистрация на Мария обаче е като председател на сдружение „Училищно настоятелство „Бъдеще за децата“. В информационната система „Дакси“ няма данни тя да е притежател на каквато и да било фирма. През 2011-а отново жена му получава дарение на „земя и сграда“ в града с площ от  272 кв. метра. И отново на нея се пада честта да „подпре“ семейния бюджет с „доходи от трудови правоотношения извън тези за заеманата длъжност“ в размер на 11 638 лева. На следващата година също. Сумата тук е 11 156 лева.

През следващите години в декларацията на Москов липсват и пари, и имоти. Но избирателите бдят. Любопитно е как Москов ще обясни изтеклата в медиите информация, че е отишъл да пазарува имоти в... Кавала?! Според очевидец Москов направил запитване в гръцка агенция за имоти за покупка на етаж в апетитна сграда, намираща се на крайбрежието в град Кавала. Дали е сключил сделка в южната ни съседка засега не е ясно. Сигурно е обаче, че дори и да го е направил, такъв имот не съществува в декларацията му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във