Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПИРИН ТУРИСТ НАЙ-СЕТНЕ КУПИ ХЕМУС ЕР

След напрегнато изчакване и много обрати надзорният съвет на Агенцията за приватизация най-сетне разреши сделката за продажба на 51% от капитала на авиокомпания Хемус ер да бъде сключена. Това стана на извънредно заседание на съвета, проведено в четвъртък вечер. Две седмици по-рано, на 20 юли, надзорният съвет на АП отхвърли предложения договор за продажба на акциите. Тогава надзорниците посочиха странни мотиви за решението си - номинираният месец и половина по-рано за ексклузивен купувач Пирин турист не притежавал опит в авиобизнеса, а финансовото състояние на основния му акционер - кипърската компания Антуеп овърсийз лимитид, се влошавало.
Пирин турист обжалва веднага решението на надзорниците. Изпратено бе и писмо, с което кандидат-купувачът посочи, че по време на преговорите от самолетния парк на Хемус ер бил изваден един самолет Ту-134, който бил собственост на Министерството на отбраната. Въпреки че това намали активите на авиокомпанията с близо половин милион щ. долара, в писмото си Пирин турист отбеляза, че запазва параметрите на проектодоговора за покупка и предложената цена от над 11 млн. лева.
Но най-странно в цялата процедура за продажба на Хемус ер изглежда искането, отправено по времето на извънредното заседание на надзорния съвет, проведено в сряда, 1 август, от представителя на БСП Йосиф Илиев. Той поискал от управление Банков надзор на БНБ да провери доколко била реална представената от Пирин турист неотменима банкова гаранция, издадена от Първа инвестиционна банка в полза на Агенцията за приватизация, твърдят осведомени. Тъй като банковите надзорници са в отпуск, а явно и любопитството на Илиев е било задоволено, след 30-тина часа надзорът одобри сделката.
В петък следобед изпълнителният директор на АП Левон Хампарцумян подписа договора за продажба, а както потвърдиха от Пирин турист, веднага след това е било извършено и плащането.

Facebook logo
Бъдете с нас и във