Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Пирати" тормозят икономиката

Най-засегнатите от фалшифициране сектори от европейската икономика са козметиката и продуктите за лична хигиена, облекло, обувки и аксесоари, спортни стоки, играчки и игри, бижута и часовници, ръчни чанти, музикални записи, спиртни напитки и вино и фармацевтични продукти, съобщиха през седмицата от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO). Заради фалшифицирането на тези стоки всяка година се реализират директни загуби за 94 млрд. лв., или 7.4 % от всички продажби. Косвените щети пък се оценяват на още 69 млрд. лв., тъй като производителите купуват по-малко стоки и услуги от доставчиците, което причинява верижни последици в други области. Общите годишни загуби на държавни приходи, произтичащи от фалшифицирането и пиратството в посочените девет сектора, се оценяват на 28 млрд. лв., което включва несъбран данък върху доходите, ДДС и акцизи. Отделно пиратството води и до загуба на огромно количество работни места. 

"Надяваме се, че резултатите от проведените от нас поредица проучвания ще помогнат на потребителите да правят по-информиран избор. Това е още по-важно през това време на годината, когато гражданите правят своите коледни покупки и избират подаръци за своите близки. Нашите дейности по докладване и анализ разкриват икономическите въздействия на фалшифицирането и пиратството върху продажбите и работните места. Ситуацията варира в отделните държави членки, но цялостната картина, която се очертава въз основа на резултатите от поредицата проучвания, е много ясна: фалшифицирането и пиратството оказват отрицателно въздействие върху икономиката на ЕС и нейния капацитет за създаване на работни места", заяви изпълнителният директор на EUIPO Антонио Кампинос. 

Конкретно за България загубите в резултат на фалшифицирането на продукти надхвърлят 748 млн. лева. Преките щети в разглежданите сектори са повече от 624 млн. лв., което се равнява на 16.8% от легалния  им оборот. Пазарът на труда пък е изгубил 23 400 работни места. Ние сме едни от най-тежко засегнатите от загубите на продажби поради фалшификатите, тъй като стойността на този показател за страната надхвърля повече от двойно средната за ЕС и се нареждаме на четвърто място по броя на изгубените работни места. Любима на фалшификаторите сфера е продажбата на лекарства. Там са потънали 17.6% от общия легален оборот, което е четири пъти повече от средните стойности за целия Европейски съюз. Производството на вино и спиртни напитки също е сред сериозно засегнатите сектори. 

 

 

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във