Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПИРАМИДАТА НА ИКОНОМИЧЕСКОТО МИНИСТЕРСТВО СЕ РЕМОНТИРА ОТГОРЕ НАДОЛУ

Куртоазната операция по приемането и предаването на властта в мегаминистерството на икономиката мина в отсъствието на досегашния му титуляр Петър Жотев. Както научи в. БАНКЕРЪ, ден преди скромната церемония, състояла се на 24 юли в сградата на ул. Батенберг 12, бившият вицепремиер учтиво предупредил, че няма да има възможност да уважи наследника си. Така че новият икономически министър Николай Василев бе посрещнат с Добре дошъл от заместник-министъра в оставка Христо Михайловски, неговата колежка Любов Панайотова и други по-дребни шефове от ведомството. Николай Василев получи няколко символични подаръка - икона на св. Георги Победоносец, юбилейна монета с образа на цар Борис III и китка здравец в торбичка с жито.
Приятното впечатление от демонстрираните добронамерени отношения между отиващия си и идващия екип донякъде бе нарушено от припряността на Михайловски. Той като че ли гледаше да претупа ритуала и да се подготви, както сам отбеляза, за предстоящата си отпуска на планина. Около час, при затворени врата, Николай Василев разговаря със заместниците и експертите на Петър Жотев, който всъщност бе представляван от началничката на канцеларията си Славка Бозукова, която освен това е шеф на протокола и на пресслужбата на министерството. Според ширещата се из тамошните коридори мълва новият министър Николай Василев нямал нищо против г-жа Бозукова, да запази поне длъжността си на PR-бос. Според други слухове пък за Славка Бозукова се очертавали далеч по-светли хоризонти. Появиха се твърдения, че тя и шефката на дирекция Двустранно сътрудничество са получили постове на търговски представители във... Вашингтон. Това станало с подписана в последните дни заповед на Петър Жотев, която била съгласувана и с външно министерство. Пред в. БАНКЕРЪ Славка Бозукова, категорично заяви, че поне за нея такава вероятност е изключена. На 25 юли тя неофициално е уведомила колегите си от пресцентъра, че напуска министерството, но за в. БАНКЕРЪ уточни, че окончателното си решение ще вземе до понеделник, 30 юли.
По-интересни обаче са бъдещите заместници на Николай Василев. Техните имена още не са известни, въпреки че изтече информация за най-вероятните лица още на 25 юли. Като действащи фигури в министерството бяха посочени депутатите Калоян Нинов и Любка Качакова, както и работещата в Лондон София Касидова. Новината за назначението им всъщност дойде от сегашните заместник-министри, на които имената на наследниците им били съобщени. Само че на 26 юли се разбра, че официално решение за тези назначения от страна на Национално движение Симеон Втори засега няма. Нещо повече. Вестник БАНКЕРЪ научи, че в парламентарната група на движението продължават споровете около номинирането на лансираната тройка. Според източници от кулоарите съпротивата срещу Нинов, Качакова и Касидова била доста силна. Дали те ще оформят в крайна сметка екипа на новия икономически министър очевидно ще стане ясно през следващата седмица.
Самият Калоян Нинов заяви пред в. БАНКЕРЪ, че не знае да е взето решение за назначаването му. Всъщност неговата кандидатура е най-знакова за бъдещата политика на Василев. Очаква се, че ако Нинов получи заместнически пост, ще поеме управлението на държавната собственост. Така икономическият министър ще изпълни предизборното си обещание, че ще има нарочен високопоставен служител, който ще надзирава капиталовия пазар. Калоян Нинов е в този бизнес у нас от 1994 г., като от 2000 г. дори е председател на Асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници. Преди да стане депутат той бе и управител на Първа финансова брокерска къща - един от водещите посредници. Тя пък е свързана с Първа инвестиционна банка. Нинов е специализирал във Великобритания, там е направил и първите си стъпки като брокер на ценни книжа. Ако Калоян Нинов влезе в управлението на икономиката, неговите добри познанства с редица представители на общността на капиталовия пазар, както и неговите интереси там донякъде са гаранция за бъдещото добронамерено отношение на държавата към този сегмент от финансите. Първа ФБК бе известна като посредникът, който защитава интересите на Николай Василев у нас, така че може да се очаква, че и занапред Нинов ще работи в синхрон с него - независимо от това дали ще му стане заместник, или ще си остане депутат.
В първия случай, отговаряйки за управлението на държавната собственост, Калоян Нинов на практика ще осъществява надзор, както върху дейността на Агенцията за приватизация, така и върху капиталовия ни пазар. През седмицата Нинов реално се намеси в тази сфера - взе отношение по търговите предложения на Балканфарм холдинг и участва като представител на държавата в общото събрание на Булгартабак холдинг. Така че вече му се наложи да взема отговорни решения в защита на дребните акционери още преди да е ясно ще стъпи ли в заместникминистерска длъжност.
Що се отнася до Любка Качакова, за която се твърди, че ще наследи Христо Михайловски, преди да се отдаде на политическа кариера тя работеше в белгийския клон на ПрайсУотърхаусКупърс. Пазарджиклийката, която е възпитаничка на Университета по национално и световно стопанство, дори бе спрягана за шеф на ново Министерство на търговията и туризма. Така че, ако й бъде поверен ресор в икономическото ведомство, той ще е търговията. Има голяма вероятност обаче едновременно с това тя да се занимава и с туризма, където досега се разпореждаше Мариана Асенова.
Работещата в Креди Суис Фърст Бостън- Лондон, София Касидова ще се заеме с евроинтеграцията вместо досегашната титулярка Любов Панайотова. Преди лондонската си кариера Касидова е пребивавала в Центъра за изследване на демокрацията, в БНБ и в клонове на чуждестранни банки у нас. Безспорно тя е най-неизвестното лице сред евентуалните заместници на Николай Василев. Друг е въпросът дали той съвсем самостоятелно ще изгради облика на своя екип, или решаващата дума в крайна сметка ще има премиерът. По-важното е най-после да свърши настъпилото от 17 юни насам безвремие в икономическото ведомство и то да заработи на пълни обороти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във