Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пилотите от "Луфтханза" излизат на двудневна стачка

Пилотите на германския авиопревозвач "Луфтханза" ще стачкуват днес и утре заради продължаващите разногласия около условията за пенсиониране.

Стачката ще започне от 14 часа българско време и ще продължи до 1 часа в сряда. Стачката ще обхване полетите на самолети "Еърбъс" 320, "Боинг" 737 и "Ембраер". Пилотите не уточняват колко полета ще бъдат засегнати. Дългите полети и тези, които се извършват от партньорски и дъщерни компании, като "Аустриан еърлейнс", "Брюселс еърлайнс", "Джърмануингс", "Суис" и "Ер Доломити" няма да пострадат.

Компанията обяви на своята интернет страница, че билетите за полетите до и през Франкфурт, Мюнхен и Дюселдорф на 20 и 21 октомври могат да бъдат презаверени, ако са издадени преди или на 19 октомври. Новата дата за пътуване трябва да е преди 31 януари 2015 година. 

Според настоящите правила пилотите на "Луфтханза" могат да се пенсионират на 55 години и да получат 60% от заплатата си до навършване на обичайната възраст за пенсиониране от 65 години.

Наскоро ЕС промени правилата за лицензиране на пилотите и им позволи да работят до 65 години. Профсъюзът, който представлява 5400 пилота настоява за запазване на настоящите правила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във