Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пилотите на Ryanair гласуваха да получават с 20 % по-ниски заплати

Пилотите на Ryanair се съгласиха да получават с 20% по-ниска заплата, за да избегнат до 3000 съкращения на работни места в най-високобюджетната авиокомпания в Европа, предава изданието "Гардиън".

Британската асоциация на пилотите на авиокомпаниите днес обяви, че 96% от членовете на Ryanair са гласували за временното намаляване на заплатите си, за да "спасят работни места, които са застрашени", заради спадналото търсене на полети вследствие на пандемията от коронавируса.

"Това е ужасно време за авиацията и за служителите във всички авиокомпании", заяви Брайън Стъртън, генералният секретар на британската асоциация на пилотите на авиокомпаниите. "За нас беше цел да спасим колкото се може повече работни места. При тези обстоятелства това е правилното нещо, дори ако това означава да се приемат значителни намаления на заплатите", добави още той.

Пилотите се съгласиха да получават по-ниски заплати часове след като главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри постави публично ултиматума, че ако целият персонал приеме намаляването на възнагражденията, може да се запазят някои от застрашените 3000 работни места. 

Споразумението с пилотите на Ryanair спасява 260 пилотски работни места от общо 330, изложени на риск. Преговорите с кабинния екипаж и други служители продължават.

"Вече обявихме около 3000 съкращения на работни места, но сме ангажирани в преговори с нашите пилоти и кабинния екипаж и молим всички да приемат намаляване на заплатите като алтернатива на загуба на работа. Настояваме за 20% по-малко от най-добре платените капитани и 5% от най-нископлатените стюардеси. Смятаме, че ако успеем да договорим спад в заплащането, можем да избегнем повечето, но не и всички съкращения на персонала",  заяви О’Лиъри.

От асоциацията на пилотите заявиха, че авиокомпанията е обещала заплащането на служителите да бъде възстановено 100% през следващите четири години. Британското издание "Гардиън" припомни, че изпълнителният директор на Ryanair Майкъл О' Лиъри намали заплатата си с 50% през април и май и удължи това до края на март 2021 г.

Друга британска авиокомпания easyJet също заяви, че планира да съкрати един на всеки трима от пилотите си или до 727 пилотни работни места и до 1200 длъжности в кабинния екипаж. 

easyJet започна консултации със синдикатите във Великобритания, след като миналия месец обяви, че ще съкрати около 4500 служители в цяла Европа. Компанията планира да затвори и базите си на летищата в Станстед, Саутенд и Нюкасъл. Също така и да намали броя на самолетите и служителите си в Берлин.

"Въпреки че ще останем най-големия превозвач за Берлин, трябва да коригираме графика си, за да отговорим на търсенето след пандемията и да се съсредоточим върху печелившите полети", каза главният изпълнителен директор на самолетната компания easyJet Йохан Лундгрен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във