Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Пик на корупцията през 2014-а

През 2014 г. е регистрирано най-високото равнище на корупционния натиск от страна на администрацията в периода след 1999 г., сочи последният анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Мониторингът на корупцията показва, че през 2014 г. близо 30% от пълнолетните граждани на държавата са участвали в корупционни сделки. Около 1.9 милиона българи признават, че през тази година са давали пари, подарък или са поемали ангажимент за "услуга" при сблъсъка си със служители в обществения сектор.


Освен тези стряскащи числа от ЦИД вадят и още по-стряскащи тенденции. Като тази, че всъщност основният инициатор за рушветчийството е администрацията, където корупцията вече е "масова и системна", отчита изследването. В масовия случай гражданите дават "нещо" само ако им поискат. Въпреки че според данните от 2008 г. насам има трайна тенденция броят на хората, които сами предлагат "подарък" на администрацията, да расте. А една от причинита за това е "засилващият се интерес да се постигат конкурентни и други предимства на основата на корупционни сделки".


Анализът вади наяве и безумната ситуация , в която живее българинът: от една страна, хората декларират, че са срещу корупцията, но действията им са в точно обратната насока - поддържат я и се възползват от нея. "Практическото отношение към корупцията не се основава на морала, а на рационалността: в среда, доминирана от корупционни взаимоотношения, голяма част от гражданите (около 70%) демонстрират висока и средна степен на склонност да участват в корупционни сделки. Когато корупцията е широко разпространена, по-рационално е да си корумпиран, отколкото да си морален. А практическата ненаказуемост на корупцията я превръща в печеливша стратегия", отчита анализът на ЦИД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във