Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Philip Morris и Altria Group търсят пътя за обединение

Обединението на Philip Morris International Inc. и Altria Group може да се разглежда като реакция на промените на световните пазари - от една страна, понижаващите се продажби на цигари, и, от друга - възхода на нови електронни цигари като Juul. Всички производители търсят нови пътища за растеж.

Altria държи дял от 35% в Juul Labs Inc на стойност 12.8 млрд. долара във водещата компания на пазара на електронни цигари в САЩ. Заедно с това притежава изцяло филиалите Philip Morris USA и US Smokeless, както и част от Anheuser-Busch InBev. При евентуално обединение Philip Morris може да помогне на Juul да ускори растежа си.

Тютюневите гиганти обсъждат "равностойно"сливане, съобщиха двете компаниите. Ако то се осъществи, ще създаде нова компания с пазарна стойност над 200 млрд.долара. Те се разделиха през 2008 година, като планът бе Philip Morris се съсредоточи върху разрастващия се международен бизнес, а Altria се хокусира върху американския пазар. 

Philip Morris бързо се преориентира и вече залага на iQOS - устройството, което загрява тютюн, а не го изгаря. Администрацията по храните и лекарствата през тази година разреши на Philip Morris да въведе iQOS в САЩ. Като част от предварително договорена сделка Altria ще продава iQOS в САЩ.

Каквото и споразумение да бъде постигнато, то ще трябва да бъде одобрено от управителните съвети, акционерите и регулаторните власти.

Philip Morris International Inc. присъства и в България от много години чрез "Филип Морис България" ЕООД. Philip Morris е водещата международна компания в производството и разпространението на тютюневи изделия с над 150-годишна история и притежаваща шест от 15-те най-продавани бранда, сред които е Marlboro - марка №1 по продажби в световен мащаб.

Едновременно с това Philip Morris International Inc. взе радикално решение за промяна. PMI гради бъдещето си на базата на иновативни бездимни алтернативи, които са много по-добър избор от пушенето. Визията на компанията е един ден тези алтернативи да заместят цигарите. Повече от десетилетие насам PMI ангажира над 400 научни експерти и инвестира над 3 млрд. долара в разработката и производството на нови високотехнологични системи за нагряване на тютюна и революционни бездимни продукти с потенциал да носят намален риск към постигане визията на компанията за бъдеще без дим.

Днес за "Филип Морис България" ЕООД работят близо 80 висококвалифицирани  служители, които споделят ценностите и визията на PMI, ангажирани са с целите ѝ и се гордеят с успехите ѝ. "Филип Морис България" не само поддържа стабилно присъствие в България, като предлага асортимент от познати международни марки, но и активно работи по инициативи за устойчиво развитие в отдалечени и обезлюдяващи се райони на страната с основен поминък тютюнопроизводство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във