Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петърч ще има пряка връзка с АМ „Европа“

Изграждането на пътни връзки, които да свързват костинбродското село Петърч с АМ „Европа“, договориха на среща министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и кметът на община Костинброд Трайко Младенов.

Те попадат в обхвата на лот 3 на магистралата, между пътен възел „Храбърско“ и Софийски околовръстен път, чието строителство предстои, и ще се разположат при 33-я километър. Освен, че ще подобри  достъпът до населеното място, връзката ще даде тласък за икономическото развитие на региона и подкрепа към местните бизнес предприемачи. За целта ще се подготви проект на изменение на Подробния устройствен план на магистралата, който предстои да бъде одобрен. Предстои да се подпише и тристранно споразумение между общината, МРРБ и Агенция „Пътна инфрастуктура“, за разпределяне ангажиментите на всяка от страните.

Министър Шишков информира още, че до една седмица ще е готов новият списък с проекти на общините, които да се финансират със средства от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той е изготвен с Национално сдружение на Общините в Република България (НСОРБ), а водещи критерии за отпускане на средствата, ще бъдат наличието на валидно разрешение за строеж на обектите и пълна проектна документация.

В срещата са участвали още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Атанасов, Николина Чапанова - член на УС на АПИ, началникът на политическия кабинет на министър Шишков - Юлия Ивкова, председателят на Общинския съвет на Костинброд д-р Атанас Тенев, зам.-кметът Теодора Гогова, гл. архитект Веселин Клянев и кметът на село Петърч Борислав Борисов.

 

Автомагистрала „Европа“

ще свързва столицата София със Сърбия при ГКПП „Калотина“. Магистралата замества и на места дублира републикански път I-8  и по нея преминава Европейски път Е80. След ГКПП „Калотина“ продължава като Автомагистрала А4 в Сърбия към Ниш. Магистралата е част от Паневропейските транспортни коридори №4, №8 и №10 клон С.

Общата планирана дължина на автомагистрала „Европа“ е 63 километра.

В София тя се свързва директно с АМ „Хемус“ и чрез Софийския околовръстен път с АМ „Тракия“ и АМ „Струма“. С решение на Министерския съвет от 27 декември 2018 г. към магистралата се добавя Северната скоростна тангента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във